Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Handelsakkoord Kenia door EU goedgekeurd

Het Europees Parlement heeft onlangs ingestemd met een handelsovereenkomst met Kenia, waardoor beide partijen kunnen profiteren van markttoegang zonder quota's en douanerechten. Deze overeenkomst, die nog moet worden goedgekeurd door de Nationale Assemblee van Kenia, heeft tot doel de handel tussen de Europese Unie en Kenia te liberaliseren. Het ministerie van Handel in Kenia, onder leiding van kabinetssecretaris Rebecca Miano, plant na ratificatie publieke bewustmakingscampagnes over de Economische Partnerschapsovereenkomst (EPA). De overeenkomst wordt verwacht gunstig te zijn voor Keniaanse telers, verwerkers en handelaren, doordat zij toegang krijgen tot de EU-markt zonder douanerechten en zonder quota's voor exportproducten zoals groenten, bloemen, koffie en thee.

Aan de andere kant staat de EU op het punt om aanzienlijke handels- en investeringsmogelijkheden in Kenia te verkrijgen, vooral in de productiesectoren. De Economische Partnerschapsovereenkomst (EPA) beoogt de handel asymmetrisch te liberaliseren, waarbij de EU onmiddellijke markttoegang biedt aan Keniaanse goederen, met uitzondering van wapens. Kenia zal geleidelijk zijn markt openstellen voor EU-importen, terwijl gevoelige producten worden beschermd.

De overeenkomst omvat ook bepalingen met betrekking tot land- en tuinbouw, voedselzekerheid en de bescherming van opkomende industrie├źn in Kenia, naast een uitgebreid hoofdstuk over handel en duurzame ontwikkeling. In dit hoofdstuk zijn bindende afspraken opgenomen over arbeidsnormen, klimaatverandering, biodiversiteit en gendergelijkheid. Het doel is om te voorkomen dat arbeids- en milieunormen worden verlaagd voor handels- of investeringsdoeleinden. Ondanks deze bepalingen blijven er zorgen bestaan over de mogelijke impact op Keniaanse industrie├źn als gevolg van de geleidelijke verlaging van de tarieven over een periode van 25 jaar.

Bron: theeastafrican.co.ke

Publicatiedatum: