Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Belg bespaart eerder op winkelkar dan op plezieraankopen"

Het aantal Belgen dat op hun winkeluitgaven let, stijgt verder. Uit een iVOX-enquête in opdracht van ALDI blijkt dat consumenten zich nog meer richten op huismerken, promo's en prijsverlagingen om extra budgetruimte te creëren. De vrijgekomen euro's gaan naar vrije tijd en plezieraankopen. Om de koopkracht van de Belg verder te ondersteunen, verlaagt ALDI 120 producten in prijs.

Reizen naar de zon en culturele uitstapjes zitten opnieuw in de lift, maar op andere vlakken houdt de Belgische consument ook dit jaar de vinger op de knip. Uit een representatieve iVOX-enquête bij 1.000 Belgen in opdracht van ALDI blijkt dat de overgrote meerderheid (88%) van de Belgen bezorgd is over zijn koopkracht.

Minder besparen op plezier en vrije tijd
Terwijl 9 op de 10 Belgen aangeeft vorig jaar al op het budget te hebben gelet, is quasi iedereen (97%) dit van plan voor 2024. Bijna de helft plant nog meer te besparen dan vorig jaar. De andere helft zal dit in dezelfde mate doen als in 2023.

Hoe plannen consumenten te bezuinigen? Naast een lagere energiefactuur (66%) wordt er vooral naar de winkelkar (56%) gekeken als belangrijkste besparingspost. Er zal weinig bespaard worden op plezieraankopen en vrijetijdsbestedingen. Slechts een minderheid overweegt om te snoeien in het budget om uit eten te gaan (35%), voor evenementen (25%) of om te reizen (22%).

Huismerken winnen verder aan belang
De aandacht van de consument in de supermarkt gaat in 2024 vooral naar promoties, huismerken en het vergelijken van prijzen. Huismerken winnen verder aan belang. Sinds de opstoot van inflatie koopt ruim 7 op de 10 Belgen vaker huismerken. Bijna 9 op de 10 is van plan dit te blijven doen.

Eén van de redenen om te kiezen voor huismerken is de hoge tevredenheid over de prijs-kwaliteitsverhouding, zo blijkt uit de enquête. 80% van de respondenten is ervan overtuigd dat huismerken de kwaliteit van A-merken evenaren.

Meer dan de helft van de respondenten geeft bovendien aan dat huismerken zorgen voor extra ruimte in hun budget om te spenderen aan plezier- en impulsaankopen. Vooral jongeren (60%) geven vaker aan dat ze het uitgespaarde budget kunnen besteden aan verwenmomentjes en minder essentiële kosten.

Nieuwe golf prijsverlagingen bij ALDI
Consumenten hebben duidelijke verwachtingen van supermarkten. Prijsverlagingen zijn volgens respondenten de belangrijkste manier waarop een supermarkt hen kan helpen besparen op hun huishoudbudget.

ALDI luistert naar de klant en kondigt een nieuwe reeks prijsverlagingen aan. In totaal verlaagt de discounter de prijs van 120 producten. Het gaat om een brede waaier aan producten, van confituur en sportdrank tot hondenvoeding en keukenpapier.

"Ons principe is steeds om onze prijzen te verlagen zodra het kan. Met deze prijsverlagingen geven we de koopkracht van consumenten een extra duwtje in de rug", zegt Natalie Duthoy, Managing Director Procurement bij ALDI België. "De combinatie van kwalitatieve huismerken en onze wekelijkse promoties, maken ALDI steeds de beste keuze voor het budget van de Belg."

Bron: Aldi

Publicatiedatum: