Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egypte verdubbelde fruitexport naar EU

Volgens EastFruit hebben Egyptische fruitexporteurs die zich richten op de EU-markt, een uiterst succesvol jaar gehad in 2023. Ze slaagden erin hun export bijna te verdubbelen, waarbij ze voor het eerst de grens van een half miljoen ton overschreden. Deze opmerkelijke prestatie werd voornamelijk gedreven door de toename van de sinaasappelexport vanuit Egypte naar de EU, als gevolg van de ernstige droogte die de belangrijkste sinaasappeltelende landen in de regio trof. In het seizoen 2022/23 daalde de sinaasappelproductie van de EU, gebaseerd op schattingen van FAS USDA, naar het laagste niveau in een decennium, wat een enorme vraag naar sinaasappelen uit niet-EU-landen creëerde. Bijvoorbeeld, gedurende het seizoen (november 2022 – oktober 2023), groeide de sinaasappelexport van Egypte naar Spanje met een verbluffende 4.000 keer.

De op één na belangrijkste categorie voor Egyptische exporteurs die zich richten op de EU-markt, waren druiven. Hoewel de trend voor dit product ook positief was, was het niet zo indrukwekkend als voor sinaasappelen. Het marktaandeel van Egypte in de EU werd echter af en toe uitgedaagd door controverses over het illegale gebruik van beschermde variëteiten.

Alle andere verse fruitsoorten waren goed voor minder dan 8% van de exportstructuur van Egypte. De meest opvallende waren mandarijnen (21.000 ton), citroenen (7.600 ton), mango en guave (3.000 ton), aardbeien (2.500 ton), watermeloenen (1.400 ton) en grapefruit (1.200 ton).

Het is opmerkelijk dat de export van bijna al deze producten in 2023 toenam, behalve voor verse aardbeien, waarvan de export bleef dalen. Interessant is dat de export van diepgevroren aardbeien sinds 2018 juist gestaag is gegroeid.

Nederland bleef met 254.000 ton de belangrijkste handelspartner van Egypte op de EU-markt, gevolgd door Spanje met 103.000 ton, waarbij de vraag naar sinaasappelen toenam. Samen vertegenwoordigden deze twee landen ongeveer twee derde van de totale fruitexport van Egypte naar de EU. Het is ook opmerkelijk dat Nederland en Spanje de grootste importeurs zijn van dit product uit alle niet-EU-landen.

Egypte slaagde er ook in zijn zendingen van fruit uit te breiden naar bijna alle belangrijke exportbestemmingen in de EU. Naast Spanje was er een aanzienlijke groei in de export naar Italië, Frankrijk en Ierland, die 2 tot 2,5 keer meer Egyptische producten kochten. Bovendien nam de export naar Nederland in volume toe met ongeveer 60% gedurende het jaar.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: