Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Zachte en natte weer zorgt voor uitdagingen voor hardfruittelers"

Het zachte en natte weer van de afgelopen tijd brengt uitdagingen met zich mee voor hardfruittelers. Snoeihout is in veel gevallen nog niet versnipperd en ascosporen zijn door het zachte weer eerder rijp. De natte gronden bemoeilijken echter het uitvoeren van bespuitingen. Daarnaast ligt de gewasontwikkeling vóór op schema, wat de kans op schade door nachtvorst in de komende periode vergroot, zo schrijft NFO.


Foto NFO

De meeste Nederlandse hardfruittelers liggen redelijk op schema, als het gaat om het uitvoeren van de snoeiwerkzaamheden, geeft Max Vervoorn aan. "Maar op veel plekken ligt het snoeihout nog in de boomgaard", zegt de Specialist Gewasbescherming Grootfruit bij CAF. "Doordat we de laatste weken geen vorst hebben gehad, was versnipperen lastig. Dit snoeihout bemoeilijkt nu het uitvoeren van bespuitingen. Net zoals de natte gronden; het risico bestaat dat je de bodem kapotrijdt wanneer je nu met de trekker de boomgaard in gaat."

Het uitvoeren van een bespuiting tegen schurft is op veel plekken wel hardnodig, benadrukt Vervoorn. "Door het zachte weer zijn de ascosporen inmiddels rijp. En de gewasontwikkeling ligt twee tot drie weken voor op schema, waardoor bij de vroegbloeiende appel- en perenrassen al groene delen zichtbaar zijn. Om schurft binnen de perken te houden, is het dus noodzakelijk om snel te spuiten. Hopelijk krijgen we volgend week stabieler weer. Maar ook als dat niet het geval is, zullen telers toch moeten gaan rijden. En het is ook hoog tijd om kunstmest te gaan strooien."
Een ascospoor is een reproductieve cel of spore geproduceerd door bepaalde schimmels.

Het feit dat de gewasontwikkeling voorligt op schema, vergroot ook de kans op schade door nachtvorst. 'Wanneer het de komende tijd nog gaat vriezen, is de kans groot dat dit tot schade leidt. Kortom: het natte en zachte weer brengt flink wat uitdagingen met zich mee."

Bron: NFO

Publicatiedatum: