Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Luie markt voor Franse groene kiwi's

"Het seizoen lijkt erg op dat van vorig jaar", stelt Pascale Begoulle, commercieel directeur bij de Franse kiwiteler Sikig. Toch zijn er een paar verschillen: een overwicht aan grote maten en een iets grotere oogst. "Als het seizoen sterk lijkt op dat van vorig jaar, dan toch in de eerste plaats om de luie markt."



Hoge prijzen
Net als vorig jaar zijn de kiwi's ook duur. Hoewel de prijzen bijna identiek zijn aan die van 2023, blijven de productiekosten (teelt, opslag en verpakking) stijgen en leidt de inflatie tot een daling van de afzet. "Huishoudens vinden het steeds moeilijker om kiwi's te kopen en onze productiekosten behoren tot de hoogste in Europa. We hebben ook enorm veel moeite om competitief te zijn op de wereldmarkt", merkt Pascale op, daarbij vooral verwijzend naar Griekenland en Italië, de grootste concurrenten. "Omdat het merendeel van de Franse oogst op de binnenlandse markt wordt afgezet, is de export de afgelopen 20 jaar alleen maar gedaald. En hoewel de Franse kiwi kan rekenen op de retail die het spel van de Franse herkomst erg goed speelt en regelmatig acties opzet om de verkoop te stimuleren, zijn de resultaten minder goed dan vorig jaar."


De Franse kiwi ontsnapt niet aan het probleem van de beperking op gewasbeschermingsmiddelen, die momenteel de groente- en fruitsector opschudt. "Griekse telers profiteren van uitzonderingen die wij niet hebben", legt Pascale uit.

Een langer seizoen
Gezien deze lui-dure markt en licht toegenomen volumes, zal het seizoen waarschijnlijk langer duren. Maar Pascale Begoulle blijft vol vertrouwen: "Geen reden tot paniek! We zullen gewoon de afzet met twee weken verlengen, tot in mei, net voor de komst van Nieuw-Zeeland." Vooral de kleine oogst in Italië, waar de telers te maken kregen met overstromingen, vorst en wortelverstikking, komt dit jaar de Franse sector ten goede.

Bio-crisis slaat toe
Sikig teelt ook biologische groene kiwi's. Tot nu toe had het bedrijf weinig tot geen last van de "bio-crisis", maar dit jaar is het toch lastiger. "Het product verkoopt mondjesmaat. Ook in dit segment zullen we dit jaar langer moeten doorgaan."

Partner van Zespri voor SunGold
Sikig heeft zo'n 15 jaar geleden de keuze gemaakt om in zee te gaan met Zespri. Vandaag de dag is de Société Internationale de Kiwis des Gaves de grootste Franse teler van SunGold onder licentie. Er zijn er drie in Frankrijk. Een keuze waar Sikig geen spijt van heeft. "We bieden onze telers diversificatie die hen in staat stelt hun bedrijfsbalans in evenwicht te houden met een veilig economisch model. SunGold is een product dat al lang zijn sporen heeft verdiend, vooral omdat Zespri geniet van een sterke naamsbekendheid bij consumenten dankzij een effectieve marketingstrategie."

Voor meer informatie:
Pascale Begoulle
Sikig
Tel: +33 (0)5 58 73 22 34
Mob: +33 (0)82 68 43 50
[email protected]
www.kiwi-france.com

Publicatiedatum: