Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hervorming van Europese regels ter bescherming van geografische aanduidingen

Het Europees Parlement heeft ingestemd met hervorming van de Europese regels ter bescherming van geografische aanduidingen voor wijn, gedistilleerde dranken en landbouwproducten. De nieuwe verordening werd met 520 stemmen voor, 19 tegen en 64 onthoudingen aangenomen. Zodra ook de Europese Raad de verordening formeel heeft aangenomen, zal deze worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en 20 dagen later in werking treden.

De nieuwe regels bepalen onder meer dat een geografische aanduiding bij de verwerking als ingrediënt, alleen mag worden gebruikt in de naam, etikettering of reclame als dat ingrediënt met een geografische aanduiding in voldoende hoeveelheden wordt gebruikt om een essentieel kenmerk aan het verwerkte product te verlenen. Het percentage van het ingrediënt zal ook op het etiket moeten worden vermeld.

Een erkende producentengroepering voor het ingrediënt zal door producenten van het verwerkte product op de hoogte moeten worden gesteld en kan aanbevelingen doen over het juiste gebruik van de geografische aanduiding. De producenten van producten met een geografische aanduidingen worden in staat gesteld om alle maatregelen of handelspraktijken die schadelijk zijn voor het imago en de waarde van hun producten te voorkomen of tegen te gaan, zoals het devalueren van marketingpraktijken en het verlagen van prijzen.

Om de transparantie voor de consument te vergroten, moet de naam van een producent in hetzelfde gezichtsveld verschijnt als de geografische aanduiding op de verpakking. De Europese Commissie blijft de enige controleur van het systeem van geografische aanduidingen. Het registratieproces van geografische aanduidingen zal wel eenvoudiger worden en er zal een vaste termijn van zes maanden worden vastgesteld voor het onderzoek naar nieuwe geografische aanduidingen.

Bron: Europese Parlement

Publicatiedatum: