Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FeSa Obst- & Gemüsehandel, Duitsland

"Bij oogst bosuien zijn menselijke handen onmisbaar"

De eerste, kleinere volumes Pfälzer bosuien zijn vorige week geoogst. Volledige aantallen worden verwacht vanaf week 10, en ongeveer twee weken later zal er waarschijnlijk ook radijs beschikbaar zijn, vertelt Jochen Fehmel van het groententeelt- en handelsbedrijf FeSa Obst- & Gemüsehandel. "We zien nog geen ongewone situatie met betrekking tot beschikbaarheid of kwaliteit en we verwachten over het algemeen een evenwichtig en normaal seizoen."

Ook in de bosuiensector concurreren Duitse producten soms rechtstreeks met laaggeprijsde import. Fehmel: "Vooral het minimumloon, dat in sommige gevallen meer dan 60% van de verkoop van bepaalde soorten groenten of fruit uitmaakt, dure en constant stijgende teeltkosten, of het nu gaat om zaden, kunstmest of machinekosten, en politiek aangescherpte beperkingen op het gebruik van onze teeltmiddelen, maken het gemakkelijk te begrijpen dat de Duitse teelt vanuit een puur economisch oogpunt steeds minder overtuigend wordt. Tegelijkertijd willen we rekening houden met het maatschappelijke gevoel van regionaliteit en CO2-besparing door lokaal te telen."

"Daarnaast heeft de Duitse teelt het voordeel van versheid, duurzaamheid in termen van CO2-besparing door het vermijden van lange transportroutes, evenals beschikbaarheid op korte termijn in vergelijking met lange transportroutes met onzekerheden. Dit laatste punt speelt een bijzondere rol in de loop van de voortdurende klimaatverandering, waarbij mislukte aanvoer uit verre teeltgebieden meer dan ooit voorkomt", voegt Fehmel eraan toe.

Jochen Fehmel tijdens een bedrijfsbezoek van FreshPlaza vorig jaar. Naast bosuien en radijs teelt het bedrijf in Mutterstadt ook frambozen, een grote verscheidenheid aan vollegrondsgroenten en kruiden, deels ook in biologische kwaliteit.

Het Duitse bosuienseizoen vangt begin maart aan en eindigt meestal in november. "Mijn ervaring is dat er de afgelopen jaren geen grote schommelingen in het seizoen zijn geweest. De vakantieperiode brengt meestal een voorspelbare terugval met zich mee, waarop we reageren door in deze periode minder te zaaien. Handelsspecificaties kunnen van seizoen tot seizoen schommelen of veranderen, maar ze zijn de afgelopen jaren bijna hetzelfde gebleven. Wat de gebruikte transportverpakkingen betreft, is de trend naar herbruikbare verpakkingen over de hele linie doorgevoerd."


De eerste bosuien van dit seizoen werden al in week 7 geoogst

Pfalz: bolwerk van Duitse bosuienteelt
Hoewel bosuien ook in andere gebieden worden geteeld, is de concentratie van de teelt nog steeds in de Pfalz, merkt Fehmel op. "Bovendien is de vraag naar bosuien zelf relatief stabiel en kan het goed worden opgeschaald. Wat de teelt betreft, zijn de zaden voor ons als bedrijf hetzelfde gebleven. Het ene jaar telen we minder, het andere jaar iets meer; altijd in kleine stappen en door de schaalbaarheid op de markt, met weinig verliezen op het veld."

Fehmel verwacht op dit moment geen grote groei in de bosuienteelt. "Er is in het verleden al veel geprobeerd aan de teeltkant. Automatisering is een sleutelwoord dat steeds belangrijker wordt naarmate het minimumloon stijgt. Verschillende primaire producten kunnen gedeeltelijk of zelfs volledig geautomatiseerd worden. Met name bij bosuien blijven we ons echter richten op kwaliteit, die alleen op deze manier door mensenhanden bereikt kan worden. Daarom geloof ik dat oogstmedewerkers de maatstaf zijn om aan de hoogste eisen van de handel en uiteindelijk de eindconsument te voldoen."

Voor meer informatie:
Jochen Fehmel
FeSa Obst- & Gemüsehandels GmbH & Co. KG
Im Grund 1
67112 Mutterstadt - Duitsland
Tel.: +49 (0)6234 947 670
info@fe-sa.de
www.fe-sa.de

Publicatiedatum: