Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sterke vraag naar Siciliaanse sperziebonen

Klimaatverandering veroorzaakt ernstige onevenwichtigheden in de teelt en dwingt telers niet zelden van koers te veranderen om de almaar grotere plaag- en ziektedruk te vermijden. Zo ook op Sicilië, waar tomatentelers helaas de dreiging voelen van onder meer ToBRFV en ToFBV. Meerdere telers zeggen er de tomaat vaarwel.

Giuseppe Licata

Giuseppe Licata, eigenaar van Ortofrutticola Berdia, een teeltbedrijf in Vittoria, besloot inmiddels drie jaar geleden de tomaten in te ruilen voor sperziebonen, daarbij geadviseerd door de teelttechnicus Bruno Vacirca.

Sperziebonen in de kas

"De voortdurende problemen in de tomatenteelt deden ons geleidelijk afzien van dit gewas. Met de toename van de virusdruk en de almaar onvoorspelbaardere weersomstandigheden hebben de feiten ons uiteindelijk gelijk gegeven. Door sperziebonen te telen, hebben we bovendien veel minder handjes nodig, bijna uitsluitend tijdens de oogst. De nood aan arbeidskrachten is teruggebracht tot een derde", zegt Licata.

Sofia Licata, hoofd administratie in het bedrijf

"De bonen groeperen zich in overvloedige trossen van rechte peulen aan de planten, waardoor ze gemakkelijk te oogsten en in de kratten te leggen zijn. De hoge opbrengst en de lagere teeltkosten maken een efficiënter gebruik van de kas mogelijk."

"Ondertussen is ons areaal uitgebreid van de initiële 5000 m² naar de huidige 2,5 hectare en er zit weer een verdubbeling in de pijplijn. Ons belangrijkste afzetkanaal zijn de groothandelsmarkten in Noord-Italië, maar we zijn ons ook aan het organiseren om te leveren aan de retail. Ons sterke punt is de bijna ononderbroken teelt buiten het hoofdseizoen, namelijk van oktober tot en met juli."

Nogmaals Giuseppe Licata, die trots zijn sperziebonen in de kas toont

"Product hebben op het einde van de winter is een toegevoegde waarde voor de Italiaanse en Europese markt. Met het langer worden van de dagen zullen we binnen enkele weken weer op volle toeren draaien, met een gemiddelde opbrengst van 2,5 kg/m². De prijzen zijn bevredigend. We ontvangen ongeveer € 6 per kilo."

Voor meer informatie:
Giuseppe Licata
Berdia Ortofrutticola
C.da Berdia
97019 Vittoria (RG) – Italië
Tel: +39 331 868 2020
ortofrutticolaberdia@gmail.com

Publicatiedatum: