Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gamper Zwitserland:

"De kwaliteit van onze witlof is tot nu toe verbazingwekkend goed"

Door de ondergemiddelde wortelopbrengst in Zwitserland kunnen we terugkijken op een moeilijke eerste seizoenshelft voor witloof. "De herfst was erg nat, wat een navenant effect had op de perceelomstandigheden. We hadden echter het geluk dat we onze wortelen nog voor Kerst konden oogsten. Ondanks de natte omstandigheden is de kwaliteit in zowel de biologische als de conventionele teelt verrassend goed, hoewel de kalibers iets onder het gemiddelde liggen. Daarom hebben we dit jaar een oogje dichtgeknepen en ook kleinere pennen genomen die we anders zouden hebben weggegooid," legt Fabian Etter van Gamper & Co. Gemüsekulturen uit, een grote witlofteler en -verkoper.


Per verpakking van 500g worden gewoonlijk drie tot vijf kroppen verpakt. De richtprijzen in Zwitserland liggen vrijwel op het niveau van vorig jaar.

De vraag was relatief goed in de eerste maanden van het nieuwe seizoen. "De totale wortelopbrengst was echter wat onzeker, daarom wilden we de verkoop niet te hard pushen. Omdat we een tekort verwachtten, hebben we in beide sectoren acties geannuleerd. Maar vooral in de conventionele sector waren er ook momenten waarop we bijna te veel hadden. Dit soort overschotten zien we op dit moment ook, wat weer komt door de ongewoon hoge dagtemperaturen van rond de 14 graden. Dit vertraagt de afzet van witlof. In dit opzicht is februari tot nu toe een vrij zwakke afzetmaand geweest", zegt Etter.

Sinds 2016 teelt het Gamper & Co. naast conventionele ook biologische witloof.

Rode witlof als stabiele niche
Naast witlof houdt het Oost-Zwitserse bedrijf zich ook bezig met de productie en verkoop van roodlof. Ook hier waren de wortelopbrengsten dit jaar eerder onder het gemiddelde met een relatief goede kwaliteit, vervolgt Etter. "Roodlof vertegenwoordigt iets minder dan tien procent van ons totale productievolume, maar toch heeft het product in de loop der jaren bewezen een stabiele niche te zijn. Daarom zijn we ook blij dat we dit product op voorraad mogen hebben. Wat het teeltproces wat lastiger maakt, is het feit dat de roodlof niet in een aparte broeikamer wordt geteeld, omdat de volumes hiervoor gewoon te klein zijn. Strikt genomen zou rode witloof echter een iets andere temperatuurregeling vereisen dan witlof. De kiemgroottes en dus de opbrengsten zijn ook aanzienlijk lager bij roodlof."

Vorig jaar werd het merk SwissDiva opnieuw gelanceerd voor de Zwitserse thuismarkt. Zwitserse witlof kan gekocht worden bij bijna alle bekende winkelketens in Zwitserland.

De totale consumptie in Zwitserland is de afgelopen jaren relatief stabiel gebleven. Gamper verwacht de komende jaren geen grote schommelingen. "Ik zie de wortelteelt echter nogal somber in, wat vooral te wijten is aan de verdere beperking van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen, vooral herbiciden. Op de lange termijn zal dit de wortelteelt bijna onmogelijk maken. Er zijn al worteltelers die stoppen, maar dit is nog niet terug te zien in het totale areaal. We krijgen nog steeds het areaal dat we elk jaar nodig hebben voor de wortelteelt, maar het wordt nu al steeds moeilijker."

© Gamper & Co. Gemüsekulturen
De broeikamer: zowel witte als rode witlofscheuten groeien en bloeien in de forceerbakken

Voor meer informatie:
Fabian Etter
Gamper & Co. Gemüsekulturen
Hauptstrasse 4
9507 Stettfurt, Zwitserland
Tel. +31 (0)52 3761257
info@gampergemuese.ch
www.gampergemuese.ch