Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Beaulieu Farm

Volrode Flash Gala cruciaal voor het Zuid-Afrikaanse appelseizoen

Op Beaulieu Farm in het Zuid-Afrikaanse Grabouw, een van de eerste teeltbedrijven die negen jaar geleden de Gala-mutatie Flash Gala plantte, zegt hardfruitteler Derek Corder, de ontdekker van Corder Gala, de voorouder van Flash Gala, dat er in Zuid-Afrika steeds meer boomgaarden worden aangelegd met dit Bigbucks ras. Op dit moment zijn er al ongeveer 2,5 mln bomen geplant.

Op Beaulieu wordt het geteeld om 105 tot 110 ton per hectare te oogsten. De opbrengst kan nog aanzienlijk hoger uitvallen, maar dat is niet per se wenselijk.

"We vinden het een groot succes. In vergelijking met een normale Royal Gala vinden we Flash Gala toch iets uitzonderlijks", zegt Corder. "Op dit bedrijf is het de meest winstgevende teelt."

"De rode kleur van het ras is zo solide dat in Ceres, een gebied dat hoger ligt dan Grabouw, de Flash Gala in een jaar met frisse temperaturen bijna volledig zwart kan worden", merkt hij op.

"We planten niet voor minder dan 100 ton per hectare"
"Het grootste voordeel is dat de teler en ikzelf de beslissing kunnen nemen over de rijpheid", zegt Nico Ferreira, technisch manager bij het pakstation Two-a-Day, "terwijl je bij Royal Gala de oogstmedewerkers alleen de appelen met een goede kleur laat plukken. In het geval van Flash Gala nemen wij de beslissing en die hangt af van meerdere factoren: of de appelen zich boven in de kruin of onderaan in de boom bevinden, aan de ochtendkant of aan de middagkant. Zodra je dat hebt bepaald, kun je bijvoorbeeld de plukkers de onderkant van de boom laten leegplukken en de appelen aan de top laten hangen."

Beaulieu Farm geeft er de voorkeur aan om één oogstronde te organiseren, terwijl bij de oudere Gala's ongeveer 70% van de appelen in een eerste ronde wordt geplukt en vervolgens twee of drie meer oogstmomenten nodig zijn om de binnenkant van de boom op te schonen.

"Onze grootste uitdaging is hitteschade. Omdat de appel heel donker is, is die schade heel moeilijk te zien in de boomgaard. Ze manifesteert zich pas later in het pakstation, waar we infraroodsensoren hebben die het oppikken", zegt Corder.

De sector gaat voor een aanplant met hoge dichtheid, wat mogelijk is met dwergonderstammen. Op een afstand van 3,5 x 1 meter kunnen 2858 bomen per hectare worden aangeplant.

"Dit is allemaal pionierswerk met onderstammen en tussenstammen. We zijn nog steeds aan het leren", zegt Corder. "We planten niets met een verwachting van minder dan 100 ton per hectare", voegt Ferreira toe.

Van links naar rechts: Nico Ferreira, technisch adviseur bij Two-a-Day, Conrad Fick, marketingmanager bij Tru-Cape, appelteler Derek Corder, Pieter Boekhout en James Corder.

Wereldwijde proeven met Flash Gala
Er is een grote vraag naar plantmateriaal van Flash Gala in India. Ook in Italië en Frankrijk wordt het beoordeeld om de relatie ervan tot de vele andere Gala rassen te bepalen, vooral in Zuid-Tirol. De Verenigde Staten, Chili, Nieuw-Zeeland en Australië hebben plantmateriaal en nu wordt er ook verzonden naar China.

"Er is een grote vraag naar Flash Gala en het neemt toe, vooral in India en Zuidoost-Azië. Het VK is traditioneel onze grootste Royal Gala markt, dus we hebben vorig jaar als test enkele containers naar het VK en de EU verzonden waar de appel werd vermarkt als Bigbucks. Er was zeker vraag naar en er zullen dit jaar meer volumes worden verscheept."

"In het Verre Oosten en Midden-Oosten merken we dat de volle kleur van de appel veel aandacht trekt. Hetzelfde geldt voor onze Fuji appelen: we proberen de hele tijd een rodere kleur te vinden. Met sommige van de nieuwste Pink Lady rassen is het misschien te ver gegaan, aangezien ze die typische roze kleur verliezen, maar dat is het spel: steeds op zoek zijn naar betere rassen", besluit Corder.

Voor meer informatie:
Tru-Cape
Tel: +27 21 850 1800 (Zuid-Afrika)
www.bigbucksapples.com/

Publicatiedatum: