Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grootste blauwe bessenteler van VK kiest voor AI-sortering

Hall Hunter heeft onlangs een nieuwe Elifab Berry Class 12-baans sorteermachine aangekocht, samen met twee automatische punnetvullers van Mat Exakta, een partner van Elifab. De nieuwe blauwe bessensorteer- en verpakkingslijn zal binnenkort worden geïnstalleerd om volledig operationeel te zijn tegen eind mei 2024.

Grootste blauwe bessenteler van het VK
Met een afzet van ongeveer 2.200 ton per jaar is Hall Hunter de grootste blauwe bessenteler van het VK. Een aanzienlijk deel van de blauwe bessen op de Britse markt in het seizoen komen van Hall Hunter. Het bedrijf levert aan de grote Britse supermarktketens.


Van links naar rechts: Tihomir Zhelev (pakstationmanager bij Hall Hunter), Alana Deacon (COO bij Hall Hunter) en Ed Westerweele (salesmanager bij Elifab Solutions)

Hoofddoelen en uitdagingen
Hall Hunter stond voor meerdere uitdagingen met betrekking tot verpakken en sorteren, waarbij handentekort een primaire zorg was. "Arbeid staat op nummer één. We moeten dit minimaliseren en tegelijkertijd onze capaciteit verdubbelen", zegt COO Alana Deacon. Het bedrijf moest ook omgaan met een stijging van de arbeidskosten met 10%, wat het stroomlijnen van de processen nog dringender maakte. "We wilden iets nieuws, vooruitstrevends en gebruiksvriendelijks", zegt Alana. Het waarborgen van een hoge doorvoer zonder in te boeten op kwaliteit was een prioriteit.

Hall Hunter streeft ernaar industriestandaarden te zetten. "Ons doel is om nog meer blauwe bessen te telen en marktleiders te zijn", zegt Alana. Met geavanceerde technologie zoekt het bedrijf naar een verbetering van de productiviteit. "We voeren aanpassingen door op onze velden om voorop te blijven lopen", legt Alana uit. "We hebben technologie en machines nodig die onze operaties kunnen verbeteren."

Redenen voor de keuze voor Elifab-Ellips en Mat Exakta
Aan de beslissing om Elifab-Ellips sorteertechnologie en Mat Exakta punnetvullers aan te kopen liggen verschillende factoren ten grondslag, met in de eerste plaats de erkenning van het groeiende belang van AI en geavanceerde technologieën. "Kunstmatige intelligentie is in opmars in de computertechnologie. Of je omarmt het of je blijft achter", benadrukt Alana. Arbeidsbesparing, kwaliteitsbehoud en een hogere capaciteit waren essentiële punten voor Hall Hunter. De automatische ontnestingsfunctie voor meerdere formaten van de punnetvullers in combinatie met precieze sorteercapaciteiten sloot perfect aan bij de behoeften van Hall Hunter. Daarnaast speelden de concurrerende prijzen en ondersteuning van salesmanager Ed Westerweele een rol in het besluitvormingsproces.

Terugblikkend op de uitdagingen, benadrukt Alana Deacon het belang van een sorteersysteem specifiek ontworpen voor blauwe bessen. "We waarderen hoe het speciaal ontworpen is voor blauwe bessen, met name het kleine aantal valmomenten en de lage valhoogtes. Dit heeft een positieve impact op onder meer de zachtheid en de blos van het fruit", legt ze uit. "We waardeerden ook de flexibiliteit van de Elifab-Ellips sorteermachine en hoe je dingen heel precies kunt afstellen. Het is zeer gebruiksvriendelijk", beweert Alana.

Verwachtingen
Hall Hunter richt zich op het maximaliseren van de efficiëntie, het verminderen van de arbeidskosten en het verbeteren van de outputkwaliteit. Het bedrijf verwacht een aanzienlijke vermindering van de behoefte aan handen en een verdubbeling van de capaciteit, met behoud van een nauwkeurige sortering en minimalisering van overgewicht in de punnets. "We hebben de berekeningen gedaan. Over het hele proces, de hele verpakkingslijn, gaan we van 26 mensen per dienst naar 12 mensen", zegt Alana. "Dit betekent een enorme besparing op arbeid. En de doorvoer is dubbel zo groot. We kunnen nu flexibeler én nauwkeuriger te werk gaan zodat we kunnen sorteren volgens specificatie en tegelijkertijd onze opbrengst maximaliseren", voegt ze toe.

Het project van Hall Hunter belichaamt de transformerende impact van het omarmen van geavanceerde technologie in de tuinbouwsector. Door te investeren in sorteertechnologie van Elifab-Ellips en in de punnetvullers van Mat Exakta is het teeltbedrijf klaar om de bedrijfsvoering naar een hoger niveau te tillen, processen te stroomlijnen en de groeidoelstellingen te bereiken. Met een sterke focus op innovatie en kwaliteit is Hall Hunter goed gepositioneerd om de toekomst van de Britse blauwe bessensector veilig te stellen. "We zijn erg trots op deze samenwerking met Hall Hunter om de kosten te verlagen en de kwaliteit voor de consumenten te verbeteren", zegt Ed Westerweele van Elifab.

Voor meer informatie:
Ed Westerweele
Elifab Solutions
Tel: +34 622943980
ed@elifab.com
www.elifab.com

Publicatiedatum: