Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 7

Grote kasteelten kennen prijstechnisch matige start 2024

De middenprijs voor trostomaat is afgelopen week weer een stukje verder gezakt bij het VBT na een maand met een min of meer stabiele middenprijs. De middenprijs voor losse tomaten stijgt lichtjes. De middenprijs voor komkommer en sla zakt ook, met opnieuw aardbei als de positieve uitzondering op dalende prijzen.

De gemiddelde kiloprijs voor trostomaat op de veilingen van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) ligt op 1,29 euro. Voor losse tomaten op 1,45 euro. In beide gevallen betekent dat een prijs die onder het vijfjarig gemiddelde ligt. Dat is sinds medio januari inmiddels al het geval.

De gemiddelde stuksprijs voor een komkommer ligt op 39,6 eurocent. Ook hier een ondergemiddelde prijs, die wel in lijn met het vijfjarig gemiddelde zakt. Voor tomaat geldt juist dat tot eind februari de prijzen doorgaans stijgen. Dit jaar dus niet.

Voor kropsla is de middenprijs hard aan het zakken sinds week 4. De prijslijn van 2023 is toen losgelaten. De gemiddelde stuksprijs ligt in week 7 op 25,3 eurocent.

Net als voor komkommer zou een aanleiding gezocht kunnen worden in meer telers die na een crisisjaar toch ook weer 's winters hun kas vol hebben staan. De prijsdaling voor veldsla is vergelijkbaar als die voor kropsla. In week 7 gingen ook voor de diverse andere soorten omlaag. In het geval van Lollo Rossa uit de serre ging de prijs zelfs door de helft, van 1,287 euro per stuk naar 64,1 eurocent per stuk. Lollo Rossa is daarmee van alle soorten nog wel het duurst betaald.

De gemiddelde kiloprijs voor aardbei stijgt wel na een dipje in week 4 en 5. Inmiddels is de middenprijs weer opgelopen tot ruim 8,87 euro per kilo. Een prijs die wel achter blijft bij het vijfjarig gemiddelde.

De eerste kasasperges zijn sinds enkele weken op de markt. Vanaf begin maart nemen de volumes pas echt toe. Afgelopen week steeg de middenprijs voor zowel verpakte als onverpakte witte asperges licht. Daarmee ligt de prijs na een ondergemiddelde startprijs in week 5 inmiddels boven het vijfjarig gemiddelde.

Bron: VBT / Landbouwcijfers