Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Risico op tijdelijk tekort aan peen in Europa"

"Zoals elk jaar hebben we het genoegen om onze visie over het komende Italiaanse peenseizoen te delen naar aanleiding van ons recente bezoek aan de Fruit Logistica in Berlijn", zegt Francesca Barbieri, productmanager bij adviesbureau Zanarini.

"Wat betreft de Europese markt, lijkt het erop dat de situatie voor de periode mei/juli min of meer dezelfde zal zijn als vorig jaar, met voorraden die in sommige gevallen onvoldoende zijn om continuïteit van levering tussen de oude en nieuwe oogst te garanderen. Ongunstige weersomstandigheden ten tijde van de herfstoogst en overvloedige neerslag hebben kwaliteitsproblemen veroorzaakt die het onmogelijk maakten om de beschadigde partijen op te slaan."

"Frankrijk, België en Nederland kondigen aan dat, als de afzet constant blijft of zelfs zou toenemen in de komende maanden, de wortelen van de oude oogst al op zal zijn vanaf half maart of zelfs eerder. Dus hebben we de Italiaanse sector ondervraagd om te begrijpen in hoeverre Italië in staat zal zijn om aan de behoeften van de Europese markt te voldoen."

"De oogst op Sicilië is, zoals verwacht, vroeg begonnen. Begin februari werden de eerste nieuwe wortelen verkocht. Het is belangrijk te benadrukken dat de Siciliaanse telers het grootste deel van hun oogst contractueel vastleggen bij het zaaien, waardoor slechts een kleine hoeveelheid product op de vrije markt komt. En nu we weten dat de volumes niet omvangrijk zullen zijn, kunnen we veronderstellen dat er in Sicilië niet veel product beschikbaar zal zijn voor de buitenlandse markt, buiten datgene wat contractueel is vastgelegd."

"De wortelen uit Veneto zullen rond midden mei op de markt arriveren, wanneer het Siciliaanse peen waarschijnlijk op zal zijn en Europa behoefte heeft aan product. Dit leidt ons tot de veronderstelling dat Italië weer een mooi seizoen tegemoet gaat (zie gegevens in de tabel) en dat de prijzen van mei tot en met juli, gedreven door de export, zich zullen handhaven, als niet op het niveau van vorig jaar (zie gegevens in de tabel hieronder), dan toch op middelhoog niveau", vervolgt Francesca Barbieri.

"In 2023 besloeg het wortelareaal in Italië 10.341 hectare, 22% meer dan in 2022 (gegevens van ISTAT) terwijl. Hoewel er nog geen officiële gegevens voor 2024 beschikbaar zijn, zou het areaal dit jaar min of meer hetzelfde moeten zijn als vorig jaar", stelt de expert.

"Op basis van deze gegevens, in combinatie met een sterke vraag vanuit Europa en hoge prijzen, adviseren we de handelaren die behoefte hebben aan constante leveringen hun behoeften te analyseren. Met goede wekelijkse planningen zullen klanten een continue aanvoer hebben en de handelaren een grotere onderhandelingsmacht met de telers."

"Wij zijn beschikbaar om het werk te plannen zodra we duidelijkheid hebben over de opbrengsten en de beschikbaarheid van peen. Dan zullen we periodiek rapporten sturen om de handelaren op de hoogte te houden van de markttrends en de staat van de oogst. Want het is onze overtuiging dat de uitwisseling van informatie en dialoog tussen de spelers in de keten altijd vooraf moet gaan aan de verkoop."

"Zanarini nodigt geïnteresseerden uit om contact op te nemen voor al hun behoeften op de wortelmarkt. Het hoopt te kunnen helpen om de reeds bestaande handelsrelaties te versterken en nieuwe, vruchtbare en langdurige samenwerkingen aan te gaan", besluit Barbieri.

Voor meer informatie:
Francesca Barbieri
Zanarini Srl
Tel: +39 335 52 26 716 (Italië)
Tel: +39 051 82 61 64
francesca@zanarini.com