Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Exposanten over de Noord-Duitse Obstbautagen 2024 in Jork

Meer investeringen in automatisering en overkapping

Op 14 en 15 februari nodigde de Obstbauversuchsring des Alten Landes e.V. bezoekers uit voor de jaarlijkse fruitteeltdagen in Jork. In het hart van het Alte Land kwamen ongeveer 200 exposanten samen met fruittelers en andere geïnteresseerden uit de sector. Ondanks alle uitdagingen in de Duitse en Europese fruitteelt was de stemming tijdens het tweedaagse evenement zeer positief. FreshPublishers kijkt terug op de editie van dit jaar aan de hand van reacties van enkele exposanten.


Grote belangstelling bij de stand van Palm Landtechniek. Het bedrijf uit Jork was als exposant aanwezig op een gemeenschappelijke stand.

Grote interesse in automatisering
Vooral op woensdag, de eerste beursdag, was de expositieruimte zoals gebruikelijk vol. Al met al zouden de bezoekersaantallen naar schatting gelijk zijn aan die van vorig jaar. Op donderdag was de Duitse minister van Landbouw Cem Özdemir aanwezig en sprak hij na een rondleiding met exposanten en bezoekers. "De interesse in nieuwe en bestaande machines was goed en we hebben interessante gesprekken gevoerd. Op onze stand werd met name de nieuwe ontbladeringsmachine model 555-F Butterfly van het bedrijf OLMI srl gepresenteerd. Het apparaat verwijdert de bladeren van de bomen en zorgt zo voor meer licht op het fruit en dus rodere appelen", aldus een vertegenwoordiger van Palm Landmaschinen.

Vanwege kostenstijgingen zijn veel fruittelers momenteel onzeker, merkt ook het management van Palm op. "Een belangrijk onderwerp is het tekort aan vakmensen en de automatisering om dit tekort tegen te gaan. Daarom constateren we een grote interesse in automatisering. Want deze techniek moet het werk overnemen waarvoor momenteel geen of onvoldoende arbeidskrachten beschikbaar zijn."


André van der Wiel (l) en een collega van Fruit Security

'Fruitteeltsector kijkt positief vooruit'
Naast talrijke bezoekers uit het omliggende Alte Land en Sleeswijk-Holstein, waren ook vertegenwoordigers uit Nederland en Scandinavië in Jork aanwezig. "De eerste dag was aanmerkelijk beter bezocht dan vorig jaar. De tweede dag was daarentegen aanzienlijk rustiger", concludeert André van der Wiel van Fruit Security, een internationaal opererende leverancier op het gebied van beschermingsoplossingen voor de fruitteelt. "We hadden veel interessante gesprekken over materialen voor de fruitteelt en diverse overkappingsoplossingen. De stemming was overwegend positief en men merkt dat veel telers bereid zijn om te investeren of al hebben geïnvesteerd."

Ondanks de groei in de peren- en kersenteelt blijven appelen het vlaggenschip van de lokale tuinbouw in de regio Altes Land, legt Van der Wiel uit. "Er waren voortdurend demonstraties van landbouwtechnologie, machines en accessoires op het buitenterrein. Voor mij persoonlijk is het open en informele karakter nog steeds kenmerkend voor de Noord-Duitse fruitteeltdagen. Daarom kijken we nu al uit naar de volgende editie op 12 en 13 februari 2025."


De stand van VOEN Vöhringer

'Moeilijk te plannen toekomst'
In tegenstelling tot zijn collega's ziet Rainer Weiß van de Zuid-Duitse toeleverancier VOEN Vöhringer de situatie anders. "Naar mijn mening waren er dit jaar minder bezoekers in vergelijking met vorig jaar. Het oordeel van de aanwezige exposanten was dan ook gemengd: sommigen waren gedeeltelijk tevreden, anderen niet. Er waren ook iets minder exposanten en dus enkele lege plekken in de tent. In het buitengedeelte ontbrak tent 6 helemaal. Verder draait bij de fruitteeltbedrijven veel om een moeilijk te plannen toekomst, hoewel de prijzen vorig jaar over het algemeen niet zo slecht waren."

Voor meer informatie:
www.palm-landmaschinen.de
www.fruitsecurityholland.com/de
www.voencoveringsystems.com
www.ap-service.de

Publicatiedatum: