Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe witlofteeltlocatie in Bretagne

"Met deze nieuwe locatie kunnen we weer ons opbrengstniveau van 4 jaar geleden bereiken"

Afgelopen november heeft SICA Saint Pol de Léon een nieuwe witlofteeltlocatie geopend. Deze nieuwe teeltfaciliteit in Kerlouan beschikt over enkele koelruimten voor de opslag van witlofpennen, kweekruimten en een verpakkingsruimte. Dit alles zal ervoor zorgen dat de Franse telersvereniging de witlofopbrengst zal kunnen uitbreiden.

Bretonse witlof wordt geteeld op de zandgrond van de Côté des Légendes in Finistère. Foto: L'œil de Paco

Ontwikkeling van de teelt in Bretagne
Op dit moment wordt de witlof van Prince de Bretagne geteeld door 15 telers, die 4.500 ton witlof op conventionele wijze en 600 ton op biologische wijze telen. Met de nieuwe teeltlocatie hebben de telers de mogelijkheid om 1.500 ton witlof te telen. "Het doel van deze nieuwe witlofteeltlocatie is niet alleen om aan de huidige vraag te kunnen voldoen, maar ook om de prijzen te kunnen blijven verhogen, de telers perspectieven te kunnen blijven bieden en hen aan te moedigen zich bij de verenig aan te sluiten.

Hoofd van de afdeling Witlof van Prince de Bretagne Xavier Abiven, vertelt er het volgende over: "In Frankrijk is – ondanks het feit dat er veel vraag naar is – de witlofopbrengst flink gedaald, vooral lokaal. Met een groot aantal mensen dat met pensioen gaat en een gewas dat voor het uitplanten bijna 400 uur arbeid per hectare vereist, moesten we daarom een collectieve oplossing zien te vinden om het werk van witlofteler onder de aandacht van de jongeren te brengen en nieuw leven in te blazen. Met deze nieuwe locatie kunnen we weer ons opbrengstniveau van 4 jaar geleden bereiken. Dat was 6.000 ton - hopelijk zal dit alles voor de regio een nieuwe dynamiek inluiden."

De bij SICA aangesloten telers telen witlofwortels in de vollegrond om hun teeltrotaties te kunnen diversifiëren met een korte teelt (van mei tot november/december). De witlofpennen worden vervolgens naar de teeltlocatie vervoerd, waar ze in groeikamers worden geplaatst voordat ze in de verpakkingsruimte worden geoogst. Al deze acties worden gecoördineerd door SICA.

Voor meer informatie:
Emilie Bardin
Prince de Bretagne
[email protected]