Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stephan van Marrewijk, Vicasol:

"Overvolle tomatenmarkt na warmste januarimaand in tijden, virusdruk is redelijk uitgebleven"

Tholen - "De weers- en teeltomstandigheden in Almeria zijn op het moment meer dan aangenaam", vertelt Stephan van Marrewijk, werkzaam op de commerciële afdeling van de Spaanse coöperatie Vicasol. "We hebben net de warmste januarimaand sinds metingen achter de rug. In combinatie met de volle maan van januari heeft dit ervoor gezorgd dat alle tomaten tegelijk rijp werden. Dit veroorzaakte recordoogsten, vooral in tomaten."

"Het weer blijft op het moment ook zacht met minima van 14 en maxima van 22 graden. Hier heeft de markt niet snel genoeg op kunnen reageren om deze aantallen snel te vermarkten, waardoor de markt overvol raakte en er veel duw- en trekwerk ontstond. Nu begint het langzamerhand weer wat kalmer te worden, dus we hopen weer snel naar een normale afzet te gaan met normale prijzen voor deze tijd van het jaar. De komende weken verwachten we dat de markt zich stabiliseert en dat er een interessante maartmaand aankomt vanwege de overgang van Spanje en de andere producerende landen die met hun oogsten beginnen."

Stephan tijdens de Fruit Logistica vorige week

Een belangrijke ontwikkeling in de Spaanse tuinbouw is volgens Van Marrewijk de introductie van de restistente / tolerante variëteiten tegen het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) om volgend seizoen weer op normale plantdatum te kunnen aanplanten zonder angst dat de oogst wordt aangetast. "Dit jaar is de virusdruk die werd verwacht, redelijk uitgebleven. Er zijn wel een aantal oogsten aangetast, maar niet op grote schaal en dus was het niet echt merkbaar in het totale aanbod."

"Ook de afzet van de biologische producten verloopt wat stroef door het grote aanbod, maar er zit wel beweging in de markt en we hebben ons marktaandeel toch aanzienlijk kunnen vergroten. Ook verwachten we dat de biologische markt snel zal aantrekken", besluit Stephan. "Een product in opkomst dit jaar in de Spaanse teelt is de mini-komkommer. Naar verwachting zal dit zich ook verder ontwikkelen. Het is een mooi product met veel potentie!"

Voor meer informatie:
Stephan van Marrewijk
Vicasol
04738 Puebla de Vicar, Almería
Tel: +34 950 55 32 00
stephan@vicasol.com
www.vicasol.es