Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agro Safor

"Avocadobedrijven uit Málaga zijn tevreden met hun teeltprojecten in Valencia"

De oogst van de Hass avocado's in de Valenciaanse Gemeenschap zal eerder eindigen dan gebruikelijk. "Onder normale omstandigheden gaan we door tot begin maart, maar dit jaar zijn we half februari de oogst al aan het afronden", zegt Salvador Olaso van Agro Safor. "Vanwege de hoge temperaturen en het gebrek aan regen zal nu ook de Lamb Hass iets eerder op de markt komen."

"Het seizoen van de Hass avocado is dit jaar erg goed verlopen. Er was nauwelijks fruit in Málaga en het lijkt erop dat Marokko minder heeft verzonden, dus alle handelsbedrijven zijn naar de Valenciaanse Gemeenschap gekomen om Hass avocado's te kopen. De hitte en droogte waren een handicap voor iedereen en hebben ook hier hun sporen nagelaten, maar er is een verschil tussen het type grond waarop we in Málaga en in Valencia telen. In Málaga sijpelt er meer irrigatiewater door de bodem dan in Valencia, want daar is de grond eerder zanderig en hier kleiig. Hier wordt minder water verbruikt."

"Bedrijven uit Andalusië hebben hier al land gekocht om avocado's te telen. En het lijkt iets voor de lange termijn, want ze zijn ook al grote pakstations aan het bouwen", merkt hij op. "Maar ook Valenciaanse bedrijven haken hun wagonnetje aan en zijn zelfs al begonnen met het lanceren van hun eigen merken voor tropisch fruit."

"De prijzen van de Hass avocado's zijn dit jaar goed geweest, hoewel niet zo hoog als we hadden gewild. Dat komt door de tegenvallende maatsortering. Voor avocado's onder de 211 gram werd tussen € 1,90 en € 2 per kilo betaald, en voor fruit boven de 211 gram tot
€ 3. In de laatste weken zijn ze zelfs verbeterd omdat de handelaren geen fruit kunnen vinden en de kleine maten in waarde zijn gestegen."

"Europa maakt het ons niet gemakkelijk"
"De producten van de Valenciaanse Gemeenschap, en alle in Europa geteelde producten in het algemeen, zijn de veiligste die er bestaan", benadrukt Salvador. "Het is onbegrijpelijk dat Europa een MRL vaststelt voor stoffen die in Europa verboden zijn. Want dat betekent dat producten met residuen van een hier verboden stof vanuit derde landen de EU kunnen binnenkomen. Als iets giftig is voor ons, is het ook giftig voor hen, en er zou zelfs geen limiet voor dat residu moeten zijn."

"Neem nu paclobutrazol, een groeiregulator die de kracht van de planten vermindert door de internodiën te verkorten, waardoor de boom meer fruit per tak produceert. Paclobutrazol wordt gebruikt in alle avocadoteeltgebieden van de wereld behalve in Europa, waar het verboden is. Ik ben in Chili en Marokko geweest en heb zelf gezien hoe het er met stralen wordt opgespoten. En vervolgens komt dat fruit hier."

"Natuurlijk ben ik voor voedselveiligheid, maar Europa maakt het ons niet gemakkelijk door dit soort dingen toe te staan. Daarom vragen we in de protesten die we als telers door heel Spanje houden, niet meer en niet minder, maar hetzelfde", benadrukt Salvador. "Vanaf juni consumeren we in Europa alleen maar importavocado's en die zijn behandeld met een molecuul dat Europa zijn eigen telers niet laat gebruiken."

"We willen dezelfde wapens hebben, maar vooral, veiligheid."

Voor meer informatie:
Agro Safor
Tel: +34 665 570 503 (Spanje)
https://agrosafor.net

Publicatiedatum: