Ook in de Noord-Spaanse regio Navarra is het seizoen van de vollegrondsgroenten al goed gevorderd. Terwijl de artisjok, een iconisch product van de regio, sterk wordt ondersteund door de lokale gastronomie, registreren broccoli en vooral bloemkool opnieuw een goede vraag op zowel de binnen- als buitenlandse markt.

"Aan het begin van het seizoen was er vanwege de droogte veel onzekerheid over of we hetzelfde areaal konden behouden als in voorgaande jaren. Bij FHF hebben we de gok gewaagd en hebben we zelfs iets meer aangeplant. Het heeft goed uitgepakt, want er was uiteindelijk meer water beschikbaar dan aanvankelijk verwacht. We hebben heel goed kunnen werken", legt Sara Oliver van FHF uit.

"De vraag was meteen goed aan het begin van ons seizoen. Broccoli is een product dat we jarenlang hebben gepromoot en de consumptie is behoorlijk gestegen, zowel onder volwassenen als onder jongeren. De vraag is de voorbije weken wat gestagneerd door de hogere temperaturen, maar over het algemeen zijn we erg blij met hoe het seizoen zich ontwikkelt."

De tabel met prijzen die het Spaanse ministerie van Landbouw wekelijks deelt, bevestigt de prijsdaling vanaf week 2, maar de cijfers onthullen ook dat gedurende een groot deel van het seizoen de prijzen van broccoli en bloemkool, en ook die van artisjok, die van vorig seizoen overtreffen. Bij de kolen gaat het zelfs om een verdubbeling.

"Met nog de helft van de oogst op de velden zullen we in februari en maart constant broccoli kunnen leveren", zegt Sara. "De aanvoer van bloemkool is verzekerd voor de hele maand februari en, afhankelijk van het weer, misschien tot half maart. Bloemkool heeft zijn eigen marktniche, maar dit jaar is de vraag groter dan normaal. Hadden we dubbel zoveel bloemkool, dan was het ook verkocht. Er was immers een tekort op de markt en iedereen trok aan onze mouw."

Voor meer informatie:
FHF
Avda. Navarra 70
31512 Fontellas (Navarra) – Spanje
Tel: +34 948 825 916
info@fhfontellas.com
www.fhfontellas.com