Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokko de zondebok in Franse boerenprotesten

In Frankrijk hebben ontevreden telers de afgelopen week Marokkaanse tomaten gedumpt op supermarktparkeerplaatsen, uit protest tegen de vermeende 'oneerlijke concurrentie'. Marokkaanse exporteurs weigeren echter de zondebok te zijn voor de politieke problemen van Parijs. "Onze producten overspoelen Frankrijk of Europa niet. We voldoen aan strenge eisen," aldus een anonieme vertegenwoordiger van de Marokkaanse Exporteursvereniging.

In 2022 was Marokko de grootste leverancier van tomaten aan de Europese Unie, met een export van 424.690 ton tomaten. De marktdominantie van Marokkaanse tomaten in Frankrijk wordt vergemakkelijkt door goedkope arbeid en de 'belastingvrijstellingsdeal' van de EU. Hierdoor zijn ze favoriet bij klanten en winkelketens die op zoek zijn naar lucratieve winkelacties.

De vrijhandelsovereenkomst tussen Marokko en de EU heft echter niet alle belastingen op Marokkaanse tomaten op. Ze zijn onderworpen aan invoerprijzen en jaarlijkse beperkingen. Alle hoeveelheden die boven deze quota's worden geëxporteerd, zijn onderhevig aan tarieven.

Franse bedrijven hebben voornamelijk geprofiteerd van deze belastingdeal, door hun gewassen in Marokko te laten groeien en ze in Frankrijk te verkopen tegen prijzen waarmee kleinschalige Franse telers niet kunnen concurreren. Azura, opgericht in 1998, is zo'n voorbeeld, met een geschatte omzet van "€400 miljoen" in 2022.

Franse boeren en telers demonstreren al meer dan een week, blokkeren belangrijke wegen naar Parijs en andere snelwegen in het hele land. Hun klachten variëren van strenge milieuregels tot goedkope importen uit niet-EU-landen zoals Oekraïne en Marokko, met de nadruk op de strijd om het levensonderhoud in een kapitalistische wereld te behouden.

Bron: www.newarab.com

Publicatiedatum: