Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Winter Trading / Koerner Agro (Duitsland):

"Klimaatverandering heeft de import van Thaise exoten aanzienlijk beïnvloed"

Nicola Winter van Winter Trading in Duitsland benadrukt dat de klimaatverandering vorig jaar een grote impact had op de groente- en fruitteelt in Thailand, met ongewone hitte en hevige regenval. "We hadden het hele jaar door problemen met de teelt van met name groene asperges en soms extreme tekorten. Helaas laten de negatieve gevolgen van de klimaatverandering zich ook voelen in de pepers. Andere producten zoals citroengras, mango's (Nam Dok Mai) en passiefruit zijn daarentegen robuuster en minder gevoelig voor het weer. Onze belangrijkste taak zal zijn om ons aan de omstandigheden aan te passen. Daarom zijn we al bezig om ons telersnetwerk in andere teeltgebieden van Thailand uit te breiden en sterkere rassen te planten."


Gesneden jackfruit

Het in Hamburg gevestigde bedrijf fungeert als verkoopkantoor voor het moederbedrijf Koerner Agro, dat in de Thaise hoofdstad Bangkok is gevestigd en verantwoordelijk is voor de import en distributie van daar geteelde en per vliegtuig ingevlogen producten. Covid was een grote tegenslag voor de hele luchtvrachtindustrie. Inmiddels is de situatie enigszins genormaliseerd en zijn de vrachtkosten al maanden stabiel. Winter: "Het vrachttarief is echter nog steeds erg hoog en maakt ongeveer 60% van onze productprijs uit. Dit is een groot nadeel, vooral voor bepaalde producten die op prijs concurreren met andere herkomstlanden. Bovendien zijn we door de stijging van de vrachtprijzen en minimumhoeveelheden sinds het begin van de pandemie helaas ook veel kleinere klanten kwijtgeraakt die we niet meer konden bedienen."


Uit Thailand: babymais, pitahaya, Nam Dok Mai-mango's en mangostan

Het assortiment van Koerner Agro omvat chilipepers, citroengras, groene asperges, passiefruit, pitahaya, kurkuma, bananenbladeren en babymaïs. Het bedrijf levert in heel Europa aan bekende partners in de Europese retail, waaronder al meer dan 20 jaar aan Nature's Pride. "We proberen in elk land één of twee goede afnemers te vinden en vertrouwen op stabiele, langdurige partnerschappen. Hoewel het weer, de vrachtkosten en de inflatie de prijzen van onze toch al dure producten hebben opgedreven, zie ik geen grote terughoudendheid om te kopen. In dit opzicht zijn de afzetcijfers relatief stabiel gebleven. Op productniveau hebben we gemerkt dat ons smakelijke zoete Thaise passiefruit veel populairder is geworden, vooral in Duitsland", voegt Winter toe.


Links: Laden ter plaatse, rechts: jackfruit aan de boom

Pilotproject met diepvriesproducten
In de strijd tegen voedselverspilling en voor een duurzamer bedrijfsmodel heeft Koerner Agro een van de drie verpakkingsbedrijven omgebouwd om de overproductie te verwerken en als diepvriesvoedsel naar Europa te exporteren. "Dit is in eerste instantie een proefproject met in totaal vier producten, namelijk citroengras, jackfruit, chilipeper en babymaïs. We zullen dit project ook onder de aandacht brengen op de Fruit Logistica en zijn benieuwd naar de reacties." Tot slot gaf Winter ook commentaar op de stakingen op Duitse luchthavens. Frankfurt, het knooppunt van de importvluchten van Winter Trading, is een van de getroffen luchthavens. "Tot nu toe zijn er geen annuleringen geweest als gevolg van de stakingen op de luchthavens. Maar tot dusver hebben we waarschijnlijk geluk gehad."

Fragment uit het assortiment van Körner Agro: groene asperges, kurkuma, passiefruit Tainong en okra

Bezoek het bedrijf op de Fruit Logistica: Hal 26 / F-31

Voor meer informatie:
Nicola Winter
Winter Trading GmbH / Koerner Agro
Hamburg, Duitsland
Tel : (+49) 40 47195505
nicola@koerneragro.com
www.koerneragro.com

Publicatiedatum: