De eerste Spaanse blauwe bessen van het nieuwe seizoen beginnen langzaam maar zeker de markt te bereiken. "De kwaliteit en de maatsortering zijn prima na een goede bloei, en we verwachten een mooie opbrengst dit jaar", zegt Higinio Cardona van Agrícola MC.

"We zijn een paar dagen geleden begonnen, ongeveer op hetzelfde tijdstip als vorig jaar. Met de mooie dagen van de voorbije weken heeft het fruit naar behoren kunnen rijpen, maar we moeten er rekening mee houden dat in de maand februari de kou nog altijd kan toeslaan en de productie kan stoppen", vertelt hij. "De kopers zijn hoe dan ook erg blij zijn dat het Spaanse seizoen al is begonnen."

"De prijzen zijn momenteel hoog, maar we moeten niet te vroeg juichen. Momenteel is er een tekort aan blauwe bessen op de markt, maar we weten natuurlijk niet wat er in de loop van het seizoen zal gebeuren. Toch is het aannemelijk dat het een vrij goed seizoen kan worden, want niet alleen in Spanje is er minder fruit door de droogte, ook in Peru is de oogst niet volledig vanwege het El Niño weerfenomeen. De vooruitzichten zien er alvast veelbelovend uit."

Ook vorig seizoen was volgens gegevens van de gewestelijke Andalusische overheid, ondanks een opbrengstdaling van 16%, de omzet van de blauwe bessensector met 2% toegenomen dankzij een aanzienlijke prijsstijging.

"Vorig jaar was de prijsstelling tevredenstellend", bevestigt Higinio. "Maar dit jaar zijn de teeltkosten, van meststoffen tot arbeid, weer gestegen en we zullen die toename moeten doorberekenen in de verkoopprijzen."

Nationale staking van telers en vervoerders
Op 1 februari nam de zachtfruitsector van Huelva deel aan een grote demonstratie in Sevilla, waarbij de Andalusische overheid werd opgeroepen de nodige infrastructuur uit te voeren om het voortbestaan van een van de belangrijkste economische motoren van de provincie te verzekeren.

"Natuurlijk tekende ik present op de demonstratie, en ik zal deelnemen aan de nationale staking waaraan ook de transportsector zal meedoen. De Franse telers zijn erin geslaagd hun eisen op tafel te leggen door het land te verlammen. Wij kunnen niet achterblijven. We moeten echt iets doen voor de tuinbouw, de nood is hoog."

Voor meer informatie:
Agrícola MC
Carretera Gibraleón-San Bartolomé km 4,6
Gibraleón (Huelva) – Spanje