Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Letse telers eisen verbod op voedselimport uit Rusland en Wit-Rusland

Letse boeren en telers hebben protesten georganiseerd op 16 locaties in het hele land, waarbij ze oproepen tot een onmiddellijke stopzetting van de invoer van voedselproducten uit Rusland en Wit-Rusland, volgens Delfi. Ondanks dat de Europese Unie Russische landbouwproducten niet heeft gesanctioneerd, heeft de Letse president Edgars Rinkevics zijn steun uitgesproken voor een importverbod op Russisch graan om zowel politieke als economische redenen. De coalitieregering van Letland heeft vervolgens haar steun voor het verbod aangekondigd, met de belofte om in februari een wetsvoorstel aan het parlement voor te leggen.

Naast het verbod op Russische en Wit-Russische voedselproducten, willen de boeren ook een vermindering van bureaucratische hindernissen in de landbouw, bredere toegang tot financiering en een lager btw-tarief voor lokale Letse groenten en fruit. Juris Lazdins, voorzitter van de boerenbond Zemnieku Saeima, heeft deze eisen formeel bij de regering ingediend. Lazdins waarschuwde dat als niet aan hun eisen wordt voldaan, de boeren en telers bereid zijn om op 12 februari in Riga te protesteren.

Letland heeft een aanzienlijke toename gezien van de invoer van Russisch graan, met meer dan 380.000 ton die in 2023 in de Europese Unie via Letland zijn ingevoerd, een stijging van ongeveer 80.000 ton ten opzichte van het voorgaande jaar. Rinkevics betoogt dat deze invoer de Russische economie en daarmee ook haar militaire macht versterkt, en dat wat als Russisch graan wordt geëtiketteerd, eigenlijk Oekraïens graan kan zijn dat uit door Rusland bezette gebieden is gestolen.

Bron: kyivindependent.com

Publicatiedatum: