Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ecuadoraans dragonfruit snel op weg naar piekvolumes

Na een bezoekje aan Ecuador, geeft het Amerikaanse Freshway Produce een update over de teelt en de oogst van dragonfruit. "We zijn blij met de vooruitgang die de bij ons aangesloten telers boeken om de opbrengst en de kwaliteit van het fruit te verbeteren", zegt Jose Roggiero. "Ecuador is gezegend met het Amazonewoud en er is geen betere plek om dragonfruit te telen. Door de vruchtbare bodem moeten telers er zich sowieso minder concentreren op de opbrengst en de kwaliteit van het fruit. Die komen er op natuurlijke wijze", zegt Roggiero. Echter, tijdens dit recente bezoek zag hij dat ze steeds meer nadenken over het verder verbeteren van de opbrengst, het voorkomen van uiterlijke defecten en het beperken van schade door schimmels.

Steeds meer telers bedekken het fruit met plastic om vlekken en schade door schimmels te voorkomen. Daarnaast experimenteren ze met schaduwnetten. "Schaduwnetten beperken de blootstelling aan de omgeving", legt Roggiero uit. "Daardoor zijn minder gewasbeschermingsmiddelen nodig, wat leidt tot schoner en mooier fruit."


Jose Roggiero (links) en Ricardo Roggiero (rechts) van Freshway Produce bezoeken twee telers in Ecuador.

Amazonewoud versus kust
Momenteel komt de oogst van het gele dragonfruit met wit vruchtvlees langzaam op gang in de regio Palora. Het is bewolkt geweest de laatste weken, maar het aantal zonnige dagen neemt toe. "Vorige week was de opbrengst nog erg klein en werd het product voornamelijk per vliegtuig verzonden. Echter, de volumes nemen toe en we verwachten een goede maand februari met pieken in de tweede en derde week", vertelt Roggiero. Als alles goed gaat, wordt beschikbaarheid verwacht tot half april. Momenteel wordt het Palora ras geoogst. "Het wordt beschouwd als het zoetste ras met een Brix-niveau tussen de 18 en 22."

De witte dragonfruitoogst was minder omvangrijk in januari vanwege bewolkt weer. In tegenstelling tot het gele dragonfruit groeit het witte ras aan de kust, in een regio met een ander klimaat. De volumes zullen weer toenemen en de eerste ladingen zullen in de tweede en derde week van februari in de VS aankomen. De oogstpiek wordt eind februari verwacht.

Prijzen
Door de lagere opbrengst zijn de prijzen iets gestegen. "Telers proberen te profiteren van de schaarste. Echter, zodra de marktprijzen een niveau van $20-$30 per karton van 4,5 kilo bereiken, vertraagt de vraag meteen. Naar mijn mening zou het beter zijn om de prijs tussen $15 en $25 te houden. Die prijs geeft telers een mooie opbrengst en klanten blijven enthousiast doorgaan met het kopen van dragonfruit", legt Roggiero uit. De aanvoer van dragonfruit uit Ecuador is de afgelopen jaren consistenter geworden en retailers weten dat ze op dragonfruit kunnen vertrouwen voor promoties. "Met de toenemende volumes zijn februari en maart een goede periode om geel dragonfruit te promoten terwijl de aanvoer van wit dragonfruit ruim is in maart en april."


Links: telers gebruiken plastic zakken voor de bescherming van het fruit. Rechts: Geel dragonfruit uit Palora

Onrust
Ecuador werd onlangs getroffen door sociale en politieke onrust, die voornamelijk de witte dragonfruitoogst beïnvloedde. "Oogstmedewerkers konden niet bij de plantages komen, want de wegen waren afgesloten en er waren problemen op de luchthaven. Echter, de situatie is nu verbeterd", merkt Roggiero op. Omdat Freshway Produce verticaal geïntegreerd is, heeft ook het bedrijf zelf last ondervonden van de onrust in Ecuador. "Vanwege gevaar op straat hadden we tijdelijk een tekort aan werknemers. Maar de rust keerde gauw terug en door onze verticale integratie konden we onze klanten tijdens deze periode blijven bevoorraden."

Voor meer informatie:
Jose Roggiero
Freshway Produce Inc.
jose@freshwayusa.com
www.freshwayusa.com

Publicatiedatum: