Onlangs heeft de Europese Unie de officiële controles op diverse land- en tuinbouwproducten die geïmporteerd worden uit Vietnam aangescherpt. Dit benadrukt de noodzaak voor producenten en exporteurs om strikt te voldoen aan de regelgeving op de importmarkt en hun concurrentiepositie te versterken voor duurzame export. Vanaf begin februari zullen Vietnamese doerians, pepers en andere producten onderworpen worden aan intensievere identiteits- en fysieke controles, met een frequentie variërend van 10% tot 50%.

Vanwege het risico op besmetting door mycotoxinen zijn okra en dragonfruit onderhevig aan specifieke toegangsvoorwaarden voor de EU, met respectievelijk controles van 50% en 20%. De EU actualiseert deze lijst tweemaal per jaar. Voor doerians is dit de eerste keer dat dit fruit wordt onderworpen aan een controlefrequentie van 10%.

Een vertegenwoordiger van SK International, een exporteur van doerians naar de EU, gaf aan dat de impact op bedrijven beperkt zal zijn vanwege de relatief beperkte export van doerians naar deze markt. Niettemin nemen de kansen voor doerians in de EU af. Lê Anh Trung, van de Đắk Lắk Durian Association, benadrukte dat de verhoogde controles het douaneproces zullen vertragen, wat resulteert in hogere kosten.

Onderminister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling Trần Thanh Nam benadrukte dat niet alleen de EU, maar ook China de normen voor kwaliteit en veiligheid bij de import van agri-producten heeft verhoogd. Hij benadrukte dat het voldoen aan deze vereisten het potentieel voor Vietnam kan vergroten om zijn internationale aanwezigheid uit te breiden.

Bron: vietnamnews.vn