Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michiel Vermeiren, Coöperatie Hoogstraten

"Er zijn momenteel te veel aardbeien op de markt om fatsoenlijke prijzen te maken"

Tholen - De vraag naar aardbeien kan het aanbod deze weken niet bijbenen. Bij de telers van Coöperatie Hoogstraten is het areaal belichte teelt deze winter weer terug op het normale niveau van voor de crisis en zelfs iets uitgebreid. Tot de jaarwisseling hebben de prijzen ook op een mooi niveau gelegen, maar nadien zijn de prijzen fors gedaald. "We hebben deze winter dan wel het grootste areaal belichte teelt tot nu toe, maar door een combinatie van factoren is er een prijsdaling die we in andere jaren niet hebben ervaren", vertelt Michiel Vermeiren van Coöperatie Hoogstraten.

Op dit moment zit de coöperatie in de piek van haar winterproductie. "We hebben dit jaar 11 hectare belichte teelt, wat dus meer is dan we ooit gehad hebben. Mede door de stabilisering van de energieprijzen hebben enkele van onze telers deze winter opnieuw besloten om een winterteelt op te planten. Dit had nog meer kunnen zijn, maar op het laatste moment besloten twee telers toch het risico niet te nemen en de serres leeg te laten", legt Michiel uit.

Op dit moment is echter sprake van een overaanbod op de markt. "Naast ons eigen areaal zien we dat er elders in Nederland en België ook weer meer belichte teelt is aangeplant, waarbij de plantdata redelijk dicht bij elkaar liggen. Het resultaat is dat er op dit moment te veel product op de markt is om fatsoenlijke prijzen te maken. €5 à €6 per kilo is te weinig om uit de kosten te komen voor de telers, want ondanks een stabilisering van de energieprijzen, zorgen andere hoge kosten nog altijd voor een dure teelt."

Aardbei is niet enkel een zomerproduct
Naast het aanbod zorgt ook de combinatie met een verminderde afzet voor te lage prijzen voor het moment van het jaar. "Zo zijn er enkele handelspartijen die, na het gebrek aan lokale aardbeien vorig jaar, ook deze winter hebben besloten de schappen leeg te laten. Daarnaast zien we dat de perceptie van de klant nog vaak is dat aardbeien een zomerproduct zijn. Dit zie je ook terug bij restaurants, waar bijvoorbeeld aardbeien met ijs wordt aangeboden, maar enkel in het seizoen. Het bewustzijn moet er echter komen dat we ze jaarrond beschikbaar hebben, waardoor in feite het hele jaar als het aardbeienseizoen beschouwd kan worden."

"Het zijn allemaal factoren waardoor de handel iets moeilijker gaat, maar er dus wel, zeker samen met Spaanse aardbeien, meer dan genoeg op de markt is. We proberen ons natuurlijk te onderscheiden met de Hoogstraten aardbeien, waardoor er verschillende kopers ook elke verkoopsdag trouw actief blijven op de klok, omdat ze kiezen voor de consistentie van kwaliteit die we aanbieden, vergeleken met het onvoorspelbare Spaanse aanbod. "

Toch verwacht Michiel dat de prijzen in de komende weken wel weer in de lift zullen gaan. "Sinds vorige week zitten we in de aanvoerpiek, maar eind deze week denk ik dat prijzen al weer bij zullen trekken. Het aanbod zal gaan afnemen en richting Valentijnsdag stijgt de vraag traditiegetrouw, waardoor we weer op fatsoenlijke prijsniveaus kunnen komen. Dan hopen we voor de telers toch een goed einde te kunnen maken aan het winterseizoen. Het zou ook welkom zijn, want deze moeilijke weken zorgen toch voor twijfel bij telers of ze volgend jaar weer in de winterteelt moeten stappen als dergelijke prijzen worden aangetikt. Het moet kostendekkend blijven en als het even kan wil je er natuurlijk ook graag wat aan overhouden. Voor nu verwacht ik dat de prijzen snel weer de goede richting op gaan, waarna ook een groot deel van het areaal bovendien afgeoogst is."

Seizoensopening
Vervolgens gaat de blik van Coöperatie Hoogstraten weer op het zomerseizoen. Hiervoor staat op 20 maart de officiële seizoensopening op het programma. "We verwachten opnieuw een mooi seizoen, waarbij we meer kilo's verwachten dan verleden jaar. Vorig jaar hebben we veel productiekilo's gemist vanwege de weerssituatie. Dit jaar zien we hier de situatie terug normaliseren. Bovendien hebben we enkele telers bij de coöperatie mogen verwelkomen, waardoor ons areaal ook zal uitbreiden", besluit Michiel.

Coöperatie Hoogstraten is ook weer standhouder op de komende Fruit Logistica: Hal 27, stand B-71.

Voor meer informatie:
Michiel Vermeiren
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
2320 Hoogstraten, België
+32 33 40 02 11
[email protected]
www.hoogstraten.eu