Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vrije val Spaanse sperziebonenteelt

Waar sperzieboon in het verleden het op één na belangrijkste gewas in het zuidoosten van Spanje was, is de teelt er anno 2023 fors teruggelopen.

Hoewel hoge arbeidskosten, de concurrentie met andere landen en houdbaarheidsproblemen bij meer dan één gewas hebben geleid tot een areaalkrimp, springt de sperzieboon extra in het oog op dat gebied. "In de jaren '80 was het een belangrijk gewas", stelt Andrés Góngora, verantwoordelijke voor groenten en fruit bij de agrarische organisatie Coag.

Gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw geven aan dat het sperziebonen-areaal is gedaald van 12.200 hectare in 2009 naar 7.272 hectare in 2022. In 2023 wordt een verdere krimp verwacht naar 6.883 ha. De opbrengst is geleidelijk afgenomen van 196.000 ton in 2009 naar 134.100 ton in 2022 en naar verwachting 124.200 ton in 2023. Sperziebonen worden in Spanje vooral in Andalusië geteeld, maar daarnaast ook in Galicië, Cantabrië en Madrid.

De teelt is zeer arbeidsintensief en wordt dus vooral getroffen door de arbeidskosten, maar ook de concurrentie van landen als Marokko heeft ertoe geleid dat veel bedrijven naar dat land zijn verhuisd voor de teelt van sperziebonen. De stijging van de arbeidskosten, en dan met name tijdens de oogst, zou ook de teelt van andere groenten kunnen bedreigen, zoals cherrytomaten of minipaprika's.

Ook de beperkte houdbaarheid van het product is een factor die bijdraagt aan de dalende populariteit van dit gewas onder de telers. Om het verlies van rassen en zaden tegen te gaan, heeft het onderzoeksinstituut Imidra een genenbank opgezet.

Bron: efeagro.com

Publicatiedatum: