Traditiegetrouw wordt er eind januari in de voortuin van Alkmaar het NK Snertkoken gehouden bij Boer Ted/Vaalburg vof. Tijdens de 11e editie van dit foodfestival heeft Boer Ted samen met Kesbeke, zijn knolselderijbolletjes op zuur laten zetten. Deze zijn gedoopt tot Knollebollekes, lekker fris en super gezond. Ook kondigden ze een verdere samenwerking met Herman den Blijker aan.
Boer Ted en Nicoline Vaalburg zetten zich al jaren in om de consumptie van knolselderij in Nederland naar een breder publiek te krijgen. "Knolselderij is een prachtig product. Een echte smaakmaker in iedere soep of saus, maar vooral ook een prachtige smaakdrager bij gerechten waar de knolselderij de pasta of aardappel vervangt. Veel minder koolhydraten, lekker lokaal en ook nog super gezond. Samen met Herman den Blijker gaan ze HET knolselderijkookboek laten maken", aldus Boer Ted.
Ted en Nicoline telen zowel op een gangbare manier, Planet Proof gecertificeerd, als wel biologische knolselderij. Ze zien een grote toekomst voor onze duurzaam geteelde knolselderij. Samen met andere telers in Nederland delen ze deze passie. In hun knolselderijverwerking zoeken ze zoveel mogelijk partners met dezelfde gedachte en passie om alle klanten van deze kwaliteit te voorzien. Ze kunnen hun knolselderij mooi schoongewassen van allerlei fust voorzien.
"Bij de 11e editie van het NK snertkoken ging het er gemoedelijk aan toe. Bij de snertkookwedstrijd waren 12 deelnemers de strijd aangegaan om niet alleen de lekkerste snert te maken, maar ook om het allerlekkerste knolselderijgerecht te maken. Circa 2000 bezoekers genoten van de heerlijke snertproeverijen, zoals oer-Hollandse snert, oranjesnert en zelfs vissnert. Daarnaast was er ook van allerlei lekkers gemaakt van knolselderij.
Maria Quartel is nummer 1 geworden met de allerlekkerste snert van Nederland. De knolselderijsteak van Guus Hamers viel zeer in de smaak bij de wedstrijd voor het lekkerste knolselderijgerecht. De gegaarde plak knolselderij leek door zijn bietensap en kruiden op een echte steak en smaakte verrukkelijk. Guus heeft daarmee dan ook de prijs gewonnen. Door de deelnemers was er diversiteit aan lekkers gemaakt, zoals knolselderijsalade, -jam, -soesjes, een knolselderijtoast mat balkenbrei. Ook waren er knolselderijloempia, burgers en zelfs ijs. De jury bestaande uit Willem Kaspers, Phil Feikes (Kozee, Purmerend) Chantal Blokdijk (het Genot van Grootschermer) en voor deze regio onbekende juryleden Herman den Blijker en augurkenkoning Oos Kesbeke, ging de uitdaging aan om een oordeel te geven voor al dit lekkers."
Voor meer informatie:
Ted of Nicoline Vaalburg
Vaalburg vof/Vaalburg bio
Zuidervaart 131
1847 LK Zuidschermer
T: 0610582246
info@boerted.nl
www.boerted.nl