Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van Bergeijk: "Als het niet substantieel gaat regenen, wordt het heel spannend"

Zachtfruittelers Huelva met 50% gekort op watergebruik

Tholen - De zachtfruitsector in de Spaanse provincie Huelva heeft met grote uitdagingen te kampen vanwege het watertekort. "Als het niet substantieel gaat regenen, wordt het echt spannend", vertelt Jan van Bergeijk die al ruim dertig jaar in de Spaanse teelt actief is en commercieel verantwoordelijk is voor de frambozen binnen de Plusberries-groep

"We waren al 25% gekort op het watergebruik, maar inmiddels zijn we met 50% gekort. Als het zo blijft en er valt geen regen, dan zullen er redelijk veel telers zijn die niet alles kunnen planten. Wanneer je de helft van je gangbare watervoorraad hebt opgebruikt in het eerste half jaar, heb je de resterende zes maanden geen water meer. Dat is hier nu de situatie."

"Dit jaar was de aanplant in deze regio al een stuk lager en ik verwacht dat de teelt alleen maar verder af zal nemen. Blauwe bessenplanten kunnen acht jaar mee, dus die zullen wel voorrang krijgen boven het andere zachtfruit. Maar als je in oktober aardbeien wilt planten en het water is op, dan houdt het simpelweg op."

"Op 1 februari is er in Sevilla een protestmanifestatie met het watertekort als thema. In mijn optiek gaat het hier niet alleen over de droogte, maar is het vooral ook een politieke kwestie. Ik zeg altijd dat als we een gasleiding aan kunnen leggen van Siberië naar Europa, dan zou een waterleiding van Noord- naar Zuid-Spanje toch ook moeten lukken..."

"Al met al wordt het de agrarische sector er niet eenvoudiger opgemaakt. Als je ook ziet hoe moeilijk het telers wordt gemaakt met de stijging van de personeelskosten, het verkorten van de werkweken en de problemen met het moeilijk maken van de arbeidsvergunningen, dan heb je niet het idee dat er in de politiek wordt meegedacht over het voedsel van de toekomst", aldus Jan.

Een verhuizing van de teelt naar naburige landen als Marokko is voor veel kleinere telers een stap te ver, denkt Jan. "Ik denk niet dat ze daar klaar voor zijn. Bovendien kampen ze daar ook vaak met een watertekort. We zullen dus moeten afwachten of we een nat voorjaar krijgen. Tot die tijd proberen we onze klanten van een zo goed mogelijke kwaliteit en service te voorzien."

Afzettechnisch zijn er volgens Jan dit seizoen minder hindernissen. "Ook door El Niño is er duidelijk minder fruit op de markt. Wij exporteren door heel Europa, zowel richting Scandinavië, Oost-Europa, Engeland, de Duitstalige landen als Nederland. De prijzen zijn goed en voor de frambozen voorzie ik tot eind maart, medio april daar ook weinig verandering in. De aardbeienprijs is altijd minder goed voorspelbaar, omdat die meer op en neer gaat."

Voor meer informatie:
Jan van Bergeijk
Remolino Berries
Tel.: +34 609 01 66 54
Raspberry@plusberries.com
www.plusberries.com