Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sterke tweede seizoenshelft Marokkaanse mandarijnen verwacht

Hoewel weersomstandigheden de Amerikaanse import van citrus enigszins temperen, begint het er steeds beter uit te zien in sommige teeltgebieden. Op dit moment haalt Seald Sweet clementines en binnenkort ook Nadorcott mandarijnen uit Marokko. Uit Mexico importeert het momenteel Honey mandarijnen en ook de Valencia's zullen niet lang meer op zich laten wachten.

In Marokko lijkt het weer invloed te hebben gehad op de vroege clementine-oogst. "Tijdens de groei is het enorm droog en warm geweest en dat heeft een impact gehad op de beschikbaarheid”, zegt GT Parris van Seald Sweet. “Ook de kwaliteit liet het wat afweten bij de vroege clementines."

Marokkaanse clementines

Echter, de oogst zal zich in deze tweede seizoenshelft nu concentreren op de Nadorcott mandarijnen. "De pluk van de vroege rassen is voorbij. Iedereen worstelde met de volumes en de kwaliteit", zegt hij, terwijl hij toch opmerkt dat Seald Sweet zijn programma heeft kunnen afronden zonder veel afwijkingen van de oorspronkelijke planning. "In de tweede helft van het seizoen, die tot eind mei kan lopen, zou de oogst groter moeten zijn en zouden ook kwaliteitsproblemen achterwege moeten blijven."

Ook Mexico lijkt op een vergelijkbare manier de impact te voelen van weers-omstandigheden. "De pluk van Honey mandarijnen begon er met ongeveer twee weken vertraging en de kleuring was niet optimaal", zegt Parris, die eraan toevoegt dat de kwaliteit wel goed is. "Het Mexicaanse fruit is meestal iets groter, met maten 80 en 64, ideaal voor de losse verkoop. Ze hoeven dan niet in de netjes en het is een mooi stuk fruit. Maar dit jaar werden ze gewoon niet groot. Er zijn vooral mandarijnen van maat 120, minder van 80 en heel weinig van 64."

De oogst van Honey mandarijnen zal waarschijnlijk eind februari worden afgerond. De eerste Valencia's worden begin volgende maand verwacht. Ook dat is acht tot tien dagen later dan normaal. Het seizoen duurt tot ergens in mei.

De Mexicaanse Valencia's zullen concurreren met Florida en Texas. "Californië heeft een tekort aan de kleinere maten van Navels, de 113 en 88. Dus er is op dit moment een grote behoefte aan deze maten", voegt Parris toe, eraan toevoegend dat Mexicaanse Valencia's een dunnere schil hebben dan de sinaasappelen uit Californië, maar niet zo dun als die van de Valencia's uit Florida.

Mexicaanse Honey mandarijnen

Omgaan met het weer
Gezien de inconsistente weersomstandigheden wereldwijd probeert Seald Sweet volgens Parris te diversifiëren wat betreft de herkomst van het citrus. "Je kunt niet meer vertrouwen op één continent of één land. Zelfs binnen een bepaald land, moet je soms meerdere telers vinden om de vooropgestelde volumes veilig te stellen. En dan moet je ook nog goede telers vinden, want als de kwaliteitsuitval te groot is, dan heb je ook een probleem."

Ook in Californië worden er op dit moment mandarijnen geoogst, hoewel de regen wat roet in het eten gooit. "Veel retailers plannen een bepaald volume uit Californië, maar ze willen ook op een andere herkomst kunnen terugvallen voor het geval Californië een probleem heeft", legt Parris uit. "Wij kunnen dat opvullen en dus is de vraag naar onze mandarijnen stabiel."

Wat betreft de prijzen, de Marokkaanse prijzen zijn vergelijkbaar met vorig jaar. "In Mexico zijn de telersprijzen zeer genereus, maar ik weet niet hoe lang dat gaat standhouden", besluit Parris, erop wijzend dat dit misschien afhankelijk is van hoe het weer zich verder gedraagt in Californië.

Voor meer informatie:
G.T. Parris
Seald Sweet
Tel: +1 772 569 2244 (VS)
[email protected]
www.sealdsweet.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer