Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oproep aan formerende partijen over uitvoering klimaat- en energietransitie

Klimaatverandering vormt een steeds grotere uitdaging voor boeren en tuinders: risico’s worden groter en ook de inkomenspositie van boeren komt meer onder druk te staan. Tegelijkertijd wordt ook van de land- en tuinbouw gevraagd een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelen voor 2030, zonder dat daar nog concrete afspraken over zijn gemaakt. Om te kunnen werken aan een duurzame agrarische toekomst is langjarig perspectief en stabiel investeringsbeleid nodig, zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn, zo meldt LTO.

"Bovendien moet er binnen de transitie aandacht zijn voor het verdienvermogen van de ondernemer, maar ook voor andere bedrijven en burgers moet de transitie betaalbaar blijven. Daarom is LTO medeondertekenaar van de oproep door een groep maatschappelijke partijen richting de formerende partijen om te blijven werken aan de klimaat- en energietransitie, waarbij duidelijk en consistent beleid cruciaal is.

Een duurzame voedselvoorziening wordt richting 2050, ook strategisch gezien, steeds belangrijker. Voedselproductie en het klimaat zijn nauw met elkaar verbonden, waardoor boeren en tuinders de verantwoordelijkheid hebben én voelen om te werken aan de klimaatdoelen en de energietransitie. Veel boerenbedrijven ondernemen bijvoorbeeld al volop actie om duurzame energie te produceren.

Om uitdagingen die het gevolg zijn van klimaatverandering te kunnen beheersen, en tegelijkertijd te blijven werken aan een duurzamere sector, is duidelijk beleid nodig waarin haalbare doelen voor de lange termijn staan. Daarbij horen concrete transitiepaden, en maatregelen die de ondernemer perspectief bieden. Hiermee kunnen ondernemers weloverwogen keuzes maken over onder andere de investeringen die zij doen."

Lees hier de volledige oproep

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: