De eerste Orri mandarijnen zijn al geplukt in de Zuid-Spaanse regio Andalusië. Het Orri Running Committee (ORC) verwacht een 30% grotere oogst dan vorig seizoen. Volgens de laatste ramingen zou de volle productiecapaciteit worden bereikt, net zoals in 2021-22.
In dit tweede deel van het Spaanse citrusseizoen verwacht men dat de meeste rassen met middelgrote maten zullen worden geoogst. "Gelukkig is dit bij de Orri mandarijn minder merkbaar, want het is een ras dat kan blijven groeien zolang het aan de boom hangt. De kwaliteit en de maatsortering zien er over het algemeen goed uit”, zegt Guillermo Soler, manager van ORC.
Van enkele beschermde rassen is het areaal in de tweede helft van het seizoen uitgebreid en daardoor neemt de opbrengst toe, wat druk uitoefent op de prijzen in de mandarijnenmarkt. Orri houdt echter vast aan 1.300.000 planten sinds het ras in Spanje werd geïntroduceerd. "We willen dat telers het best mogelijke rendement behalen. We zijn er dan ook trots op dat de Orri mandarijn jaar na jaar de beste telersprijzen haalt", zegt hij.
Ook op de Spaanse markt blijft de consumptie toenemen. "We focussen op alle schakels in de toeleveringsketen door aantrekkelijke promotieacties te ontwikkelen, in lijn met die van eerdere seizoenen, die zeer goede resultaten hebben opgeleverd. Het doel is om de aanwezigheid van de Orri mandarijn in alle verkooppunten verder te vergroten, zowel in supermarkten als in de detailhandel", zegt Guillermo Soler.
"Door zijn uitstekende bewaareigenschappen kan de Orri mandarijn van januari tot juni in het schap liggen. Dat is de breedste kalender op de markt voor fruit van uitzonderlijke kwaliteit", zegt Soler. "We zijn van plan onze communicatie te versterken, zodat de consumentenvraag stabiel en hoog blijft in alle zes maanden van het verkoopseizoen."
"Met zijn onvergelijkbare smaak en onmiskenbare textuur blijft dit ras alle schakels van de waardeketen aanspreken, zoals blijkt uit de tevredenheidsonderzoeken die zowel bij consumenten als bij professionals in de sector zijn uitgevoerd, of tijdens vakbeurzen zoals de Fruit Attraction", voegt hij eraan toe.
Nieuw WatchLABEL platform om papiergebruik te verminderen
Spaanse Orri telers hebben volgens Guillermo Soler een hoge mate van specialisatie bereikt. "Door de zorgvuldige selectie van klimaatzones, bodems en onderstammen en het gebruik van geavanceerde teelttechnieken is de Spaanse Orri mandarijn een aantrekkelijke keuze. Bovendien is het voor de Europese consument een product dat dichtbij wordt geteeld, wat de CO2-voetafdruk laag houdt."
Voor 2023-24 heeft ORC een nieuw identiteitsbeheersysteem geïmplementeerd via het WatchLABEL platform. "Het is een duurzaam digitaliseringsproces dat ons engagement voor het milieu weerspiegelt. Het heeft tot doel het gebruik van schaarse grondstoffen te verminderen, in dit geval door de geleidelijke overgang van papier naar online formaten", vertelt Soler.
Tegelijkertijd heeft ORC met dit digitaliseringsproces de managementsystemen geüpdatet om ze veiliger, eenvoudiger en toegankelijker te maken voor zowel licentiehouders als geautoriseerde etiketteerders.
Met dit nieuwe systeem heeft elke gebruiker een gecodeerde en unieke webtoegang om de fruitidentificatie te beheren, in het geval van de telers, of om die in realtime te raadplegen, in het geval van de etiketteerders.
Het nieuwe systeem behoudt de verschillende etiketteringsopties, zodat de teler met betrekking tot de keuze van het verkoopkanaal de volledige vrijheid blijft behouden bij het vermarkten van de Orri mandarijnen.
Bovendien verbetert het systeem de zichtbaarheid van de Orri mandarijnen en garandeert het op een eenvoudige manier de traceerbaarheid van het product in alle schakels van de waardeketen. Door eenvoudigweg de QR-code op de exclusieve identificatie-etiketten te scannen kan men toegang krijgen tot alle informatie over de oorsprong van het product.
Voor meer informatie:
Orri Running Committee
www.orcspain.es