Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Viveros Brokaw

"Toenemende interesse in avocadoteelt in het noorden van Spanje"

De teelt van tropisch fruit in Spanje, aangevoerd door avocado, neemt al jaren toe en telde in 2022 meer dan 19.500 hectare. De afgelopen jaren heeft er ook een interessante ontwikkeling plaatsgevonden, zo blijkt uit officiële cijfers. Sinds 2000, toen het areaal 8.760 ha besloeg, is er een groei van 120% opgetekend, maar niet minder dan 40% daarvan deed zich voor sinds 2019.

Deze aanzienlijke groei is het grotendeels het werk van pioniers als Viveros Brokaw, wiens geschiedenis verweven is met de evolutie van de avocadoteelt in Spanje. Het bedrijf werd opgericht in 1984 met het doel lokale telers enkele winstgevendere opties te bieden. Sindsdien is Viveros Brokaw uitgegroeid tot de grootste kweker van gekloonde avocadoplanten.

Echter, in de huidige situatie zijn de uitdagingen aanzienlijk, vooral in de provincie Málaga, het centrum van de avocadoteelt in Spanje. De huidige droogte heeft niet alleen een impact op de oogst, maar ook op de planten zelf, waardoor telers twijfelen over uitbreiding van het areaal. Ondanks deze obstakels benadrukt Juan José Ferrer de langetermijnhaalbaarheid van de avocadoteelt, gezien de constante vraag naar het product en de stabiele prijzen.

“Er worden onderstammen getest die meer resistent zijn tegen water van slechtere kwaliteit. Daarnaast wordt de nadruk gelegd op intensieve teelttechnieken om de productiviteit van de gewassen te verhogen en de efficiëntie van het watergebruik te maximaliseren."

“Een interessante trend is de groeiende aandacht voor de avocadoteelt in het noorden van het land, vooral in Galicië. Veranderingen in temperatuur en klimaatomstandigheden, samen met de beschikbaarheid van water, motiveren telers om nieuwe mogelijkheden te verkennen”, zegt Antonio Guirado, commercieel directeur van Viveros Brokaw.

“Avocado verbruikt niet meer water dan citrus”
De strijd tegen droogte is een prioriteit geworden voor de tuinbouwsector, met innovatieve benaderingen om efficiënter gebruik te maken van water. “Ondanks de huidige negatieve publiciteit rond de watervoetafdruk van de avocadoteelt, is het verbruik per hectare vergelijkbaar met dat van andere gewassen zoals citrus, die geen soortgelijke kritiek te verduren krijgen.”

Naast avocado wint ook ander tropisch fruit zoals mango en passiefruit terrein. Mango is meer droogtebestendig, maar zijn gevoeligheid voor kou beperkt de uitbreiding naar andere teeltgebieden. Echter, in Huelva worden de macrotunnels bestemd voor zachtfruit nu ook gebruikt voor mango's, wat de haalbaarheid van die teelt in andere streken aantoont.

“Ondanks alles blijft de teelt van tropisch fruit in Spanje evolueren en zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Er worden nieuwe kansen verkend in verschillende regio's van het land”, zegt Antonio.

“Zo hebben we een opmerkelijke toename gezien in de verkoop van passiefruit dat in de provincie Huelva wordt geteeld. Er is immers een lokaal ras ontwikkeld dat uitstekende resultaten laat zien. We zijn trots dat we dit ras in aanzienlijke hoeveelheden hebben kunnen kweken en het breed hebben kunnen distribueren in de provincie.”

Voor meer informatie:
Viveros Brokaw
Finca Peña. Pol. Ind. La Peña
29750 Algarrobo (Málaga) - Spanje
Tel: +34 952 03 03 62
info@brokaw.es
www.viverosbrokaw.com

Publicatiedatum: