Tholen - De druivenmarkt is momenteel een vraagmarkt. Dit geeft Henk Vlaeminck van Van Dijk Foods aan, waar ze inmiddels middenin het Peruaanse seizoen zitten. "Normaal hebben we nog wel wat voorraad, maar alles wat binnenkomt, wordt vrijwel gelijk verkocht, wat voor een handelaar altijd goed nieuws is."
"We hebben een mooie overloop gehad van Italië op Peru, omdat het Italiaanse seizoen wat vroeger afgelopen was dan normaal." Wel is het aanbod over het algemeen lager dan andere jaren, zo legt Henk uit. "Er komt 20 tot 25 procent minder volume uit Peru dan andere jaren. Reden hiervoor ligt voornamelijk in het feit dat er meer naar de Verenigde Staten toe gaat. Daar kunnen ze namelijk ook met mooie prijzen werken, maar zijn de transportkosten aanzienlijk minder. Voornamelijk in de rode seedless zien we hier de gevolgen van."
De druiven worden namelijk zeer duur verkocht, zo stelt hij. "Vorig jaar zijn we toch zeer goed geëindigd, maar op het moment werken we met de grote vraag, uit ook de VS en Azië, met vergelijkbare prijzen als wat we eind vorig jaar zagen." Verschil tussen de twee kleuren is er echter niet veel. "Rood is minder beschikbaar dan de witte seedless, maar over het algemeen liggen de prijzen kilogewijs vrijwel gelijk. Seeded werken we ook mee en dit loopt ook prima. Hoewel dit in volumes fors minder is dan de seedless is de vraag hiernaar over het algemeen ook minder, waardoor het elkaar mooi in balans houdt."
Henk Vlaeminck (derde van rechts) op de afgelopen Fruit Attraction
Voor de rest van het seizoen is Henk positief gestemd, maar het blijft, zo stelt hij, koffiedik kijken. "De vraag is tot nu toe heel goed geweest en ik verwacht dat dit ook wel zal blijven. De goede variëteiten in Peru, zoals Autumn Crisp en met name Sweet Globe, zijn mooie grove, krokante druiven. Dat is ook wat de Europese consument vraagt. Daarin onderscheidt het Peruaanse aanbod zich toch van het Zuid-Afrikaanse, waardoor ik verwacht dat men er wel voor zal blijven komen. Zo zullen we normaliter nog tot ongeveer eind mei doorgaan. Echter, als ze zo hard blijven verkopen, kan het ook zomaar eerder klaar zijn. Het blijft dus afwachten, maar als het seizoen zo kunnen uitzingen, zijn wij tevreden."
Voor meer informatie:
Henk Vlaeminck
Van Dijk Foods
Kempenarestraat 50
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32 15 55 65 61
henk@vdfb.be
www.vandijkfoods.be