Volgens EastFruit is het ergste scenario voor de Moldavische appelsector vermeden, ondanks de vrees voor een prijsdaling na het Russische embargo op alle groenten en fruit uit Moldavië en de blokkade van de Rode Zee, de belangrijkste route voor de appelexport naar het Midden-Oosten en Azië. Integendeel, de prijzen voor Moldavische kwaliteitsappelen zijn zelfs gestegen, wat wijst op een robuuste vraag.

Prijzen voor de belangrijkste exportrassen zoals Gala en zijn klonen, Granny Smith, Fuji en Golden zijn in de tweede helft van december 2023 met 10-13% gestegen. De hoogste groei werd opgetekend voor de appelen van de hoogste kwaliteit. De gemiddelde groothandelsprijs voor Moldavische appelen is 5-7% hoger dan normaal en ligt momenteel op het hoogste niveau van de afgelopen drie jaar.

De geleidelijke prijsstijging van hoogwaardige appelen werd voornamelijk veroorzaakt door de toename van de export naar Roemenië. In december 2023 zal de export waarschijnlijk hoger uitvallen dan de bescheiden uitvoer in de herfst, maar nog steeds iets lager blijven dan de export in de twee voorgaande seizoenen in dezelfde maand.

Daarom is de poging van Rusland om de Moldavische groente- en fruithandel te schaden opnieuw mislukt. Bovendien zal het, net als in het geval van Oekraïne, waarschijnlijk resulteren in een grotere efficiëntie in de teelt, een verbeterde kwaliteit en een boost voor de exportinkomsten.

Voor meer informatie: east-fruit.com