Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moldavische appelsector komt versterkt uit Russisch embargo

Volgens EastFruit is het ergste scenario voor de Moldavische appelsector vermeden, ondanks de vrees voor een prijsdaling na het Russische embargo op alle groenten en fruit uit Moldavië en de blokkade van de Rode Zee, de belangrijkste route voor de appelexport naar het Midden-Oosten en Azië. Integendeel, de prijzen voor Moldavische kwaliteitsappelen zijn zelfs gestegen, wat wijst op een robuuste vraag.

Prijzen voor de belangrijkste exportrassen zoals Gala en zijn klonen, Granny Smith, Fuji en Golden zijn in de tweede helft van december 2023 met 10-13% gestegen. De hoogste groei werd opgetekend voor de appelen van de hoogste kwaliteit. De gemiddelde groothandelsprijs voor Moldavische appelen is 5-7% hoger dan normaal en ligt momenteel op het hoogste niveau van de afgelopen drie jaar.

De geleidelijke prijsstijging van hoogwaardige appelen werd voornamelijk veroorzaakt door de toename van de export naar Roemenië. In december 2023 zal de export waarschijnlijk hoger uitvallen dan de bescheiden uitvoer in de herfst, maar nog steeds iets lager blijven dan de export in de twee voorgaande seizoenen in dezelfde maand.

Daarom is de poging van Rusland om de Moldavische groente- en fruithandel te schaden opnieuw mislukt. Bovendien zal het, net als in het geval van Oekraïne, waarschijnlijk resulteren in een grotere efficiëntie in de teelt, een verbeterde kwaliteit en een boost voor de exportinkomsten.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: