Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
EU vindt snel alternatieven

Egyptische appelimport laagst in 6 jaar

In een context van devaluatie van de munt, een voedselcrisis en andere economische problemen in 2022-2023, heeft Egypte volgens EastFruit zijn appelimport zien dalen. Tussen juli en oktober 2023 kocht het land de laagste hoeveelheid Europese appelen in ten minste zes seizoenen aan. Egypte importeerde in die vier maanden slechts 28.000 ton appelen uit de EU. Dat is bijna 60% minder dan in dezelfde periode van 2022 en slechts een kwart van de volumes in juli-oktober 2021. De Egyptische appelimport voor het hele vorige seizoen bereikte nauwelijks 160.000 ton en het land verloor zijn positie als de grootste importeur van appelen uit de EU.

De situatie is dit seizoen niet alleen verslechterd door de economische problemen van het land in 2022-2023, maar ook door nieuwe uitdagingen, zoals de blokkade van de scheepvaart in de Rode Zee. De acties van de Jemenitische Houthi's in de regio hebben de export van Egyptische sinaasappelen naar Azië stopgezet en de Egyptische telers zijn gestopt met oogsten, uit angst voor een prijsdaling. Bovendien zal Egypte zijn inkomsten en valutareserves extra zien dalen door de verminderde doorvoer van schepen in het Suezkanaal.

De EU-landen worden daarentegen niet ernstig getroffen door de verminderde vraag van de Egyptische importeurs. Hun appelexport is vrij stabiel gebleven. De EU exporteerde 270.000 ton appelen tussen juli en oktober 2023. Dat is zelfs meer dan in dezelfde periode van 2022.

De EU-landen hebben het verlies aan vraag uit Egypte gecompenseerd met meer export naar Zuid-Amerika, Europese landen die geen deel uitmaken van de EU en enkele andere bestemmingen. Zo importeerde Brazilië 50% meer appelen uit de EU dan in juli-oktober 2022, en de Colombiaanse import nam met 70% toe. Zwitserland nam 82% meer EU-appelen af en het Verenigd Koninkrijk, de grootste importeur van appelen uit de EU, zag zijn import met 8% stijgen.

Ook Azië liet een groei optekenen in de import van EU-appelen, niet alleen traditionele markten als de VAE en Saoedi-Arabië, maar ook India die negen keer meer appelen uit de EU importeerde vanwege de eigen slechte oogst. Ook Kazachstan en Mongolië voerden aanzienlijk meer in tussen juli en oktober 2023.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: