Aspergetelers in de Spaanse provincie Granada zijn bezorgd en dat is meer dan begrijpelijk na een seizoen geteisterd door droogte en weinig beterschap in het verschiet op dat vlak. Ook de maand november is immers weer extreem droog geweest volgens de Spaanse meteorologische dienst Aemet: er viel slechts 2% van de gemiddelde hoeveelheid neerslag voor die maand.

"Als het niet gauw gaat regenen, zijn de vooruitzichten voor de komende oogst ronduit slecht. Vorig seizoen hebben we 45-50% minder asperges geoogst. En door de huidige waterschaarste hebben de wortels van de planten moeite om reserves op te bouwen die nodig zijn om de asperges te laten schieten in het voorjaar", zegt Nicolás Chica, manager van coöperatie Agroláchar en secretaris-generaal van brancheorganisatie Upa Granada.

"Er is bezorgdheid dat het watertekort niet alleen de opbrengst een knauw zal geven, maar ook blijvende schade aan de wortels kan toebrengen, vooral op de percelen waar niet geïrrigeerd kan worden. En hier in Granada is dat toch het gros van het 6.000 hectare grote asperge-areaal."

"Maar goed, het is nog te vroeg om daar uitspraken over te doen. Laten we hopen dat het in januari regent", blijft Nicolás positief.

"2023 is een goed jaar geweest qua prijzen"
De aspergeoogst begint in maart in Granada, waarna ook andere Europese teeltregio's geleidelijk aan in productie komen. De sector heeft volgens Nicolás al verschillende pogingen gedaan om het seizoen te vervroegen. "Door gebruik te maken van netten, microtunnels en andere kasstructuren proberen we een maand eerder op de markt te komen. Uiteindelijk duurt ons seizoen maar drie maand. Maar het resultaat is niet wat we gehoopt hadden. We zijn niet veel vroeger kunnen beginnen en de kosten liepen hoog op, onder meer omdat het oogstproces moeilijker werd door de beschermende structuren. En asperges moet je dagelijks oogsten."

"Bovendien is er een groter risico op vorst. Wanneer de temperatuur onder 0 graden daalt, is het product kapot, want het bestaat voornamelijk uit water. Na een week schieten dan wel weer nieuwe asperges uit de grond, maar een week verliezen op een oogstperiode van nauwelijks drie maanden hakt er toch op in. Het is een verlies van 8%. Daarom is het uiteindelijk het beste om de teelt niet te forceren en de natuurlijke cyclus te volgen."

De hele sector kijkt hoopvol uit naar een nieuwe oogst met mooie resultaten, nu ook de late aspergeoogst in de maanden september en oktober weer voorbij is. "Het positieve is dat 2023 een goed jaar is geweest qua prijzen. De telers van onze coöperatie hebben hun product voor gemiddeld €3 per kilo verkocht, met pieken tot €3,50. Maar uiteindelijk was de hoeveelheid kilo's zo beperkt dat het weinig uitmaakt of de prijs hoog is. Heb je weinig volume, dan zullen de prijzen dat niet volledig compenseren."

"Dit jaar hebben de telers niet veel geld zien binnenkomen. Echter, de waardering van de markt voor de groene asperges van Granada neemt fors toe. De focus op export, met deelname van de sector aan internationale beurzen, werpt zijn vruchten af en dit wordt weerspiegeld in de constante vraag van de grote supermarktketens."

Voor meer informatie:
Agroláchar S.C.A.
Adres Av. Andalucía, s/n
18327 Láchar (Granada) - Spanje
Tel: +34 692 043 375
comercial@agrolachar.com
www.agrolachar.com