Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kräuter Express

"Prijzen gesneden kruiden meerdere keren verhoogd"

Kersttijd is kruidentijd. "Vooral in week 51 proberen de weekmarkten, restauranthouders en supermarkten weer in te slaan met verse snijkruiden van over de hele wereld", zegt Ahmed Bouklata, directeur van het bedrijf Kräuter Express en kruidenhandelaar op de groothandelsmarkt van Keulen. "Aan het begin van de week was het nog vrij rustig, maar van woensdag tot en met zaterdag verwachten we goede zaken. We profiteren van het feit dat kerstavond dit jaar op een zondag valt. Want in 2022 was het op een zaterdag en moesten we al tegen de middag sluiten, wat natuurlijk erg ongunstig is."


Verpakte absintalsem en kurkuma

De in Marokko geboren handelaar runt naast de groothandelsstand ook een verpakkingsstation in Neuss. De snijkruiden worden niet alleen uit Marokko gehaald, maar ook uit Spanje en Oost-Afrika. "Naast het basisassortiment worden ook de meer exotische kruiden steeds populairder met Kerst", weet Bouklata. "Absintalsem wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor gerechten met eend en geroosterde gans. Maar ook marjolein en tijm zijn nu erg in trek."

Wat de inkoop van goederen betreft, heeft Marokko de afgelopen jaren vooral aan belang gewonnen, vervolgt Bouklata. "Ook dit jaar hebben we weer volop Marokkaanse snijkruiden van uitstekende kwaliteit tot onze beschikking. Een teken dat de kruidenteelt daar sterk is geprofessionaliseerd. Ook uit Ethiopië krijgen we momenteel zeer mooie kwaliteit per vliegtuig."


Chilipepers uit Marokko

Al met al was 2023 ook een zwak verkoopjaar voor de kruidensector. Bouklata: "Vooral in de laatste twee maanden hebben veel groothandelsklanten hun bestelhoeveelheden teruggeschroefd, wat weer te wijten is aan de inflatie en de terughoudendheid van de consument om te kopen. De prijzen voor snijkruiden zijn dit jaar meerdere keren verhoogd, wat de verkoop uiteraard heeft geremd. Bij krulpeterselie liggen we bijvoorbeeld 30 procent boven het niveau van vorig jaar." Ook de verhoging van de btw (per 1 januari 2024) in de horeca tot 19 procent baart de kruidenhandelaar zorgen.


Ahmed Bouklata bij de standverkoop op de groothandelsmarkt van Keulen.

Differentiatie van het productassortiment
Gezien de omstandigheden heeft Bouklata besloten om zijn productassortiment verder uit te breiden. "We bieden nu ook artikelen zoals chilipepers, ook uit Marokko, aan. Een ander productsegment is soepgroenten: de ruwe goederen, d.w.z. selderij, prei en wortelen, halen we uit de regio en we verwerken de goederen zelf op de locatie in Neuss. Dit is tijdens het winterseizoen een mooie aanvulling op ons portfolio gebleken", zegt Bouklata.


Soepgroenten uit eigen verwerking

Voor meer informatie:
Ahmed Bouklata
Kräuter Express
Groothandelsmarkt Keulen
Tel: +49 177 745 7395
[email protected]

Publicatiedatum: