Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse appelen zijn in Latijns-Amerika een succesverhaal

"De afzet van Poolse appelen is eerder traag van start gegaan", zegt Jan Nowakoski, manager van Genesis Fresh. “Vorig seizoen waren er grote volumes beschikbaar en ook de verkoop liep vlot, zowel richting Europese als overzeese landen. Dit seizoen hebben we 30% minder appelen, en toch loopt de handel stroef. De prijzen voor de hand- en industrieappelen zijn hoger dan vorig jaar en met lagere koopkracht staan we voor een trage start van het seizoen.”

2023 had zijn ups en downs volgens Nowakowski, omdat de kosten enorm zijn gestegen. “Toch hadden we goede kwaliteit, wat onze klanten ook beaamden, en we zijn in staat geweest om nieuwe markten aan te boren en wat meer hoeveelheden te exporteren. Echter, 2023 had ook z'n uitdagingen. De inflatie was hoog, al voor het tweede jaar op rij, en ook de elektriciteitskosten zijn de afgelopen twee jaar gestegen.”

Poolse appelen krijgen eindelijk een stevige voet aan de grond op de Latijns-Amerikaanse markt, maar er is zeker nog marge in enkele landen daar, benadrukt Nowakowski. “Latijns-Amerika is nieuw voor Poolse appelen. De afgelopen vier of vijf jaar hebben we terrein gewonnen in enkele landen in Latijns-Amerika. Het is tot nu toe een succesverhaal geweest. Poolse appelen vind je nu bijvoorbeeld in Colombia en Costa Rica. En er zijn nog landen die hun markten aan het openen zijn of daartoe voorbereidingen aan het treffen zijn.”

Nowakowski denkt dat de marktsituatie na Nieuwjaar kan veranderen. “De Europese markt is eerder traag voor ons, omdat veel landen zelf veel appelen hebben. Maar we verwachten dat de situatie zal veranderen na Nieuwjaar, wanneer er minder fruit in Europa en ook op overzeese markten zal zijn. Hopelijk hebben we voldoende appelen ter beschikking tot het tweede deel van het seizoen. We zullen flexibel moeten zijn en de markttrends volgen. Maar het lijkt er toch op dat we een stabiel appelseizoen tegemoet gaan.”

Voor meer informatie:
Jan Nowakowski
Genesis Fresh
Tel: +48 223 783 405 (Polen)
info@genesisfresh.com

Publicatiedatum: