Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bayer investeert in groentezadenlocatie Enkhuizen

Bayer Crop Science investeert miljoenen in de verduurzaming van haar groentezadenlocatie in Enkhuizen. “De grote investering onderstreept het belang van de site voor Bayer Crop Science ook naar de toekomst toe en de waarde die het bedrijf hecht aan de verduurzaming van haar operaties,” aldus vestigingsmanager Rick van Zoeren.

Bayer Crop Science is wereldwijd actief in veredeling, gewasbescherming en digitale tools voor de land- en tuinbouw. Groentezaden zijn een specifiek onderdeel met een grote voetafdruk in Nederland, met vestigingen in Bergschenhoek, Enkhuizen en Wageningen. In Enkhuizen verwerkt, verpakt en verzendt Bayer Crop Science groentezaden.


De huidige locatie op archiefbeeld

De wereldwijd geproduceerde groentezaden worden ontvangen, waarna ze worden geschoond en opgewaardeerd. Vervolgens worden ze opgeslagen of verpakt en wereldwijd naar klanten verzonden in meer dan 100 landen. De vestiging is zo een onmisbaar onderdeel van de wereldwijde toevoerketen van Bayer Crop Science’s groentezadenafdeling, benadrukt Van Zoeren.

De vestiging van Bayer Crop Science kent een lange geschiedenis, die terug gaat op het familiebedrijf Gebroeders Sluis dat zich in 1878 vestigde op het Westeinde. "Sindsdien is meerdere keren uitgebreid en vernieuwd, maar zelden zo ambitieus als nu."

Renovatie
Als gevolg van de geplande investeringen daalt het gasverbruik met circa 36% en wordt de uitstoot van broeikasgassen teruggebracht met ruim 325.000kg CO2. Dat staat gelijk aan het planten van bijna 13.000 bomen of anders gezegd 26 hectare met volgroeide bomen.

De renovatie betreft 4 gebouwen. De buitenkant van de gebouwen wordt volledig vernieuwd. In de praktijk betekent dit onder meer nieuwe ramen en kozijnen, een vernieuwde entreehal en sterk verbeterde isolatie van de binnen- en buitenmuren en het dak.

Verder worden de verwarmingssystemen vernieuwd. Er komt een systeem voor het hergebruik van proceswater en de vestiging gaat middels een veld met ruim 2.600 zonnepanelen in haar eigen energiebehoefte voorzien. Ten slotte worden oplaadpunten voor elektrische auto’s geïnstalleerd.

Artist impression

Het ultieme doel is dat de vestiging in 2030 klimaatneutraal is. Dit is in lijn met de mondiale ambitie van Bayer Crop Science.

“Samenvattend zal de vestiging een heel stuk duurzamer worden, waarbij diverse acties eerst kosten vergen maar later financieel terugverdiend worden in bijvoorbeeld lagere kosten voor energie, water en onderhoud. De operatie verenigt dus een duurzaamheidsambitie met een economische”, aldus Van Zoeren.

Naar verwachting is de renovatie, die in 3 fases is opgedeeld, eind 2025 gereed.

Bron: Bayer

Publicatiedatum: