Innovatie, klimaatverandering, optimalisatie van de werkinstrumenten en diversificatie zijn slechts enkele van de redenen waarom de telers van Prince de Bretagne zich richten op citrusgewassen. Het assortiment, dat vier jaar geleden werd gelanceerd, bestaat op dit moment uit acht verschillende citrusproducten en zou met het oog op de toenemende vraag naar in Frankrijk geteelde producten andere telers kunnen aantrekken.

Deze verschillende citrussoorten worden door zeven telers geteeld op 5.000 m² conventionele en biologische grond in Ille-et-Vilaine, Côtes d'Armor en Finistère. Hoogseizoen: oktober-november-december.
500 kilo finger limes verhandeld dit jaar
"500 kilo finger limes lijkt misschien verrassend veel, maar finger limes worden onder bescherming geteeld en zijn perfect aangepast aan het klimaat van Bretagne, dus de opbrengst is elk jaar groter geworden. Een aantal van onze biologische telers had nog wat oude tunnels en vroegen zich af wat ze daaronder zouden kunnen telen. We hebben testen gedaan met verschillende soorten citrus. Enkele daarvan zijn yuzu's, combava's, meyer citroenen en ook finger limes.
Omdat er in Frankrijk al een markt voor was, hebben we ons het meest beziggehouden met de ontwikkeling van onze finger limes. Er is dit jaar 500 kilo finger limes verhandeld. Finger limes zijn momenteel populair bij chef-koks en eigenaren van winkels die gespecialiseerd zijn in verse (niche)producten.
Fingerlimes
"Achteraf kunnen we gerust concluderen dat het klimaat van Bretagne heel geschikt is voor het telen van citrus. Het is een interessant manier om ons assortiment uit te breiden voor tuinders zoals ik, die ook de middelen hebben om over te schakelen."
"Ik ben van plan om mijn citrusareaal dit jaar te verdubbelen. Citrusproducten zijn onder Fransen vrij populair, maar de hoeveelheid citrus die in Frankrijk wordt geteeld is nog steeds erg klein," zegt Damien Jacob, teler in Paimpol (departement Côtes d'Armor).
Sinds 2019 telen enkele bij Prince de Bretagne aangesloten telers finger limes, meyer bloedcitroenen, combava's, kumquats, limequats en yuzu's. Deze nicheteelten zijn een "kans om het gebruik van kassen en tunnels te optimaliseren".
Het klimaat van Bretagne is niet alleen heel geschikt voor het telen van citrus, maar blijkt ook op een andere manier een troef te zijn: temperaturen die het mogelijk maken om in het laatste kwartaal van het jaar te oogsten (net na de teelt op Corsica) en koele nachten die het fruit een mooie kleur geven zonder dat er koude opslag nodig is. Bovendien kunnen de stukken fruit zonder behandeling na de oogst nog tussen de 2 à 3 weken worden bewaard."
Opbrengst verdubbelt elk jaar
"Na een zeer bescheiden start verdubbelt de opbrengst nu elk jaar. De bomen geven steeds overvloediger. Het oorspronkelijke assortiment, bestaande uit uitzonderlijke producten voor koks en patissiers, is inmiddels uitgebreid om te voldoen aan de verwachtingen van de Fransen in het algemeen, die dol zijn op nieuwe citrussoorten als kumquats, limequats en combava.
De roze finger limes en de yuzu's blijven de paradepaardjes uit het Prince de Bretagne-assortiment, aangevuld met de Buddha's fingers (of Buddha's hand) en finger oranges voor het eind van het jaar. Hierdoor telt het Prince de Bretagne assortiment in totaal acht verschillende soorten citrus."
Binnenkort clementines en limes?
Onlangs heeft Prince de Bretagne een innovatie-eenheid opgericht die samenwerkt met de diverse proefstations van het bedrijf: CATE in Saint-Pol-de-Léon en Terre d'essais in Pleumeur-Gautier. Toekomstige gewassen worden er in een vroeg stadium getest.
De proefstations zijn eveneens betrokken bij de technische ondersteuning van telers bij de introductie van nieuwe gewassen. De teelt van clementines en limes bevindt zich momenteel nog in de brainstormfase.
Voor meer informatie:
Pierre Gélébart
Prince de Bretagne
Tel. : +33 6 62 92 64 74
[email protected]
www.princedebretagne.com