De weersomstandigheden in oktober en november waren uiterst tegenstrijdig. Deze extreme situatie heeft onlangs aanzienlijke problemen veroorzaakt bij de worteloogst, die in sommige regio's nog steeds voortduurt.

Begin oktober waren de temperaturen ongewoon hoog. Naarmate de maand vorderde en ook in november, werd het weer gekenmerkt door hevige regenval. Hierdoor liep de oogst van de bewaarwortelen vertraging op. Dit kwam doordat sommige velden te nat waren voor de zware oogstmachines om op te rijden. De beperkte hoeveelheid wortelen die op dat moment kon worden geoogst, was ook bedekt met aanzienlijk meer natte aarde, wat resulteerde in extra arbeid in het verwerkingsproces.

Bewaring vertraagd
Eind november, begin december volgde het plotselinge begin van de winter met temperaturen onder nul. Door de vertragingen veroorzaakt door de regenval waren de resterende volumes wortelen op de velden bij het begin van de vorst nog steeds ongewoon hoog voor deze tijd van het jaar. Hoewel de bewaring van wortelen inmiddels is gevorderd, is deze in sommige regio's nog niet voltooid. Wortelen kunnen wel een paar dagen temperaturen onder het vriespunt aan.

Een langere periode met temperaturen onder het vriespunt is echter te veel voor de groenten. Veel velden zijn vervolgens bedekt met vliesdoek. Eerder was dit nauwelijks mogelijk vanwege de natte velden. Dit betekent nu weer extra inspanning om de worteloogst te redden. De exacte omvang van deze extreme weersomstandigheden is nog niet vast te stellen. De situatie ontwikkelde zich heel verschillend van regio tot regio. Het plotselinge begin van de winter trof niet alleen Duitsland, maar ook Nederland en Denemarken, die eveneens belangrijke leveranciers van wortelen aan Duitsland zijn.

Voor meer informatie:
www.meine-möhren.de