Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bezorgdheid in Spanje om Afrikaans fruitmot in Marokkaanse granaatappelen

De Europese Commissie meldt een eerste onderschepping van Afrikaanse fruitmot (Thaumatotibia leucotreta) in een lading granaatappelen uit Marokko, een land dat tot nu toe werd beschouwd als vrij van deze quarantaineplaag.

De Spaanse brancheorganisatie Ava-Asja uit haar bezorgdheid over het ernstige fytosanitaire risico en eist van de Europese Unie dat er onmiddellijk een onderzoek ter plaatse wordt verricht om de omvang van de dreiging in kaart te brengen en, indien van toepassing, de nodige maatregelen te nemen om te voorkomen dat deze plaag Europa bereikt.

Afrikaanse fruitmot heeft een verwoestend effect op tientallen gewassen en boomsoorten. "De introductie en verspreiding in de EU zou leiden tot een daling van 26% van de citrusteelt. Het veroorzaakt ook ernstige schade aan andere tuinbouwproducten zoals steenfruit, appelen, peren, avocado's, druiven, olijven, kaki's, granaatappelen, paprika's, tomaten of aubergines. Het hoge verspreidingsvermogen is duidelijk zichtbaar op het Afrikaanse continent, waar de plaag al aanwezig is in veel landen zoals Kenia, Zambia en Zuid-Afrika. Zo heeft de EU in de afgelopen maand Afrikaanse fruitmot gedetecteerd in rozen afkomstig van de eerste twee landen en heeft ze voor Zuid-Afrikaanse sinaasappelen koudebehandeling verplicht om de introductie van de plaag te voorkomen."

De voorzitter van Ava-Asaja, Cristóbal Aguado, waarschuwt dat het een zeer gevaarlijke quarantaineplaag is die zich snel kan verspreiden naar een breed scala aan gewassen. "Als het is gevonden in een Marokkaanse lading granaatappelen, is het bijna zeker dat het al aanwezig is in andere gewassen in Marokko. En gezien de omvangrijke groente- en fruitexport van Marokko naar de EU, vooral via Spanje, is er een zeer hoog risico op introductie en verspreiding van de plaag naar alle gevoelige gewassen."

Aguado dringt er bij alle politieke vertegenwoordigers van de EU met bevoegdheden op het gebied van landbouw en fytosanitaire veiligheid op aan om de Commissie te vragen niet te doen zoals in Zuid-Afrika en Egypte, waar ze zich beperkt tot het vragen van uitleg en vertrouwt op het woord van het derde land, maar om een onderzoek in te stellen in Marokko, met EU-inspecteurs. "En als de aanwezigheid van Afrikaanse fruitmot inderdaad wordt bevestigd, moet de Marokkaanse regering ter verantwoording worden geroepen, want ze heeft geen melding gemaakt van de plaag en ze neemt geen preventieve maatregelen."

Voor meer informatie:
Ava-Asaja
www.avaasaja.org

Publicatiedatum: