Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mogelijk blauwe bessentekort in Peru tot 2024

De kans is groot dat er volgend jaar ook een tekort aan blauwe bessen zal zijn bij de wereldleider, Peru, die nog steeds met de gevolgen van het El Niño-weersverschijnsel te kampen heeft. "Alle meteorologen in Peru zeggen dat El Niño twee jaar duurt, niet slechts één jaar", zegt Sebastian Ochoa, eigenaar van Consultora Agrícola Santa María, een bedrijf dat teeltadviezen biedt bij de teelt van blauwe bessen, due diligence en wereldwijd commercieel advies.


(In het midden) Sebastian Ochoa druk bezig met het adviseren van klanten.

Ochoa heeft een unieke ervaring en visie op de wereldwijde blauwe bessensector en deelt een aantal inzichten. Hij is adviseur en consultant voor blauwe bessentelende en exporterende bedrijven in 16 landen (5 continenten) met meer dan 14.000 hectare in conventionele, biologische en biodynamische teelt, zowel in hydrocultuur als in de grond. Hij is een wereldwijde teeltadviseur en betrokken bij het Australische genetische programma Ozblu.

(Links) Sebastian Ochoa bezig met het adviseren van klanten in een foliekas.

Hij zegt dat toen El Niño begon, veel telers niet wisten hoe ze de plant moesten lezen en een hogere oogst konden behalen. "Mijn telers hebben een goede oogst, terwijl andere telers veel oogstproblemen hadden. Deze afgelopen zomer begon El Niño, toen het zeeoppervlak warmer begon te worden. Dit veroorzaakte een temperatuurstijging van 6-7 graden in de min en de max waardoor de planten te snel groeiden wat leidde tot een kleinere oogst. Ventura is het meest getroffen. Dit fenomeen zal zich ook volgend jaar doorzetten. Peruaanse telers spraken over een vertraging, het was niet omdat het fruit er niet was. Nu neemt de oogst af en hebben ze niet genoeg product. Dit veroorzaakte grote problemen voor de telers. Peru stuurt veel naar groeiende markten. Door dit tekort zijn de prijzen gestegen", legt Ochoa uit.

Wereldwijde trends in de blauwe bessenteelt
"De consumptiegroei is hoog en blauwe bessen is het belangrijkste fruit in termen van marktgroei en gezondheid die een hoge consumptie veroorzaken. Wanneer nieuwe landen beginnen met de teelt beginnen ze altijd met oude rassen zoals Biloxi en Legacy in China. Wanneer hun blauwe bessensector volwassen wordt, schakelen ze over op nieuwe rassen door het gebruik van nieuwe genetica. De opbrengst is hoog, de kwaliteit en smaak zijn geweldig. De trend daar is om verder uit te breiden terwijl gevestigde teeltgebieden de nieuwe genetica overnemen. De belangrijkste hiervan zijn Ozblu en Sekoya."

Hij zegt dat de sleutel tot succesvolle blauwe bessenteelt niet alleen het aanplanten van nieuwe rassen is. "Nieuwe rassen begin je mee, maar telers moeten ook weten hoe ze het potentieel hieruit kunnen halen. In mijn werk zag ik veel zeer goede en nieuwe rassen. Maar er is goed management nodig om het potentieel eruit te halen."

(Links) Sebastian Ochoa

Advies
"Probeer verantwoordelijk te zijn, en teel, oogst en exporteer kwaliteitsfruit naar de markt. Een voorbeeld was Chili een paar jaar geleden toen telers slecht fruit teelden dat ze nog steeds naar de markt stuurden. Ze beschadigden de naam van het land en de rassen. Telers worden geadviseerd om een goed merk op te bouwen. Ze moeten er zorg voor dragen om goede kwaliteit naar de markt te sturen. Er zijn een paar bedrijven met goede kwaliteit en de juiste rassen die uitbreiden omdat ze het beste naar de markt sturen en ze goed geld verdienen. Velen hebben de zakelijke kennis en rassen niet. Doe dat niet met uw bedrijf of met uw land. Als u weet dat het fruit een probleem heeft, stuur het dan naar de industrie in plaats van naar de markt", waarschuwt Ochoa.

"We moeten voorzichtig zijn met de plant, zodat hij niet te veel kracht krijgt en minderwaardig fruit produceert. De uitdagingen van Peru bieden kansen voor andere landen. Het komende jaar zal qua prijs goed zijn vanwege het gebrek aan een goede oogst", besluit Ochoa.

Voor meer informatie:
Sebastian Ochoa
Consultora Agrícola Santa María
Tel: +56 9 8209 9472
[email protected]

Gerelateerde artikelen → Zie meer