Het Portugese klimaat is zeer geschikt voor de teelt van sinaasappelen, stelt Pedro Marques, exportmanager van Frutas Classe. "Sinaasappelen zijn een belangrijk onderdeel van de tuinbouw van Portugal en het land staat bekend om zijn hoogwaardige citrus dankzij een gunstig klimaat met veel zonneschijn, milde winters en warme zomers in de Algarve, de zuidelijkste regio van het land. Portugese sinaasappelen worden vaak geprezen om hun zoetheid en sappigheid. Ze worden in eigen land geconsumeerd en een deel wordt geëxporteerd naar verschillende markten."
Marques verwacht dit jaar een aanzienlijke toename van de opbrengst binnen het bedrijf. "In Portugal is de citrusteelt de afgelopen 10 jaar toegenomen en vandaag de dag oogst het land ongeveer 350.000 ton per jaar. Bij Frutas Classe hebben we vorig jaar 2.000 ton citrus verpakt en op de markt gebracht. Dit seizoen voorspellen we 20% meer volumes af te zetten. We gebruiken alle soorten verpakkingen, afhankelijk van de markt. In Frankrijk zijn sinaasappelen met blad heel gebruikelijk. Ze krijgen hun kleur volledig aan de boom en worden geplukt eens ze optimaal rijp zijn. Voor de Duitse markt verpakken we ze in netzakken van 1,5 kg."
Er lijkt nogal wat verwarring te zijn over de Portugese herkomst van sinaasappelen. Marques legt uit dat dit te maken heeft met Spaanse sinaasappelen die ten onrechte als Portugees worden gelabeld in nieuwe markten. "Vandaag de dag is de kwaliteit van Portugese sinaasappelen goed bekend en klanten betalen meer voor een sinaasappel uit Portugal dan uit Spanje. In de nieuwe markten kan er enige verwarring zijn tussen Portugees en Spaans citrus door de geografische nabijheid en het vergelijkbare klimaat. Maar het feit dat het fruit wordt geoogst als het rijp is, verandert alles. Dit succes in kwaliteit brengt verschillende uitdagingen met zich mee, vooral fraude wat betreft de herkomst. Het is vrij gebruikelijk om op groothandelsmarkten sinaasappelen te zien met het label van Portugese herkomst, terwijl we in het karton gemakkelijk kunnen zien dat het om Spaanse sinaasappelen gaat. Deze sinaasappelen kunnen voor 20-30 cent minder worden verkocht dan de echte Portugese sinaasappelen."
Door het verkeerd labelen van sinaasappelen wint de BGA-aanduiding aan belang om kopers te informeren over wat ze krijgen, stelt Marques. "Wij leveren daarom alleen sinaasappelen van telers die al lang actief zijn in de Algarve en wanneer mogelijk BGA-sinaasappelen, want dit label garandeert dat het product echt uit Portugal komt en met de kwaliteit die ons citrus zo speciaal en gerespecteerd maakt."
Het seizoen voor deze BGA-sinaasappelen is nu officieel begonnen. "De bevoegde overheidsdiensten hebben aangekondigd dat sinaasappelen die na 4 december worden geoogst, van nature gekleurd zijn en een voldoende hoge Brix-waarde hebben om als product met beschermde geografische aanduiding te worden verkocht. Dit seizoen, zoals elk seizoen, begint de oogst met het New Hall ras. Deze variëteit heeft een geweldige smaak en een onvergelijkbare zoetheid. Eind januari schakelen we over op Lane Late om in juli te eindigen met Valencia Late. Portugese sinaasappelen ontwikkelen zich nog steeds met een hoge standaard van smaak, kwaliteit en kwantiteit, van december tot juli", besluit Marques.
Voor meer informatie:
Pedro Marques
Frutas Classe
Tel: +351 918 384 498 (Portugal)
pedromarques@frutasclasse.pt
www.frutasclasse.pt