Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

El Niño beïnvloedt Amerikaanse druiven- en steenfruitimport qua timing en volumes

De Amerikaanse markt heeft momenteel veel gemiddelde druiven. Domenic Russo, vicevoorzitter verkoop bij Summit Produce, merkt op dat de voorraad in de koude opslag aan de oostkust van de VS toeneemt, met een focus op rode druiven, omdat de importeurs verwachten dat de aankomsten daarvan in de komende weken zullen afnemen. "Op dit moment komen er dubbel zoveel groene als rode druiven binnen. En de marktvoorwaarden zijn vanwege de Californische oogst van groene druiven 3:1 groen tegen rood", zegt hij.

Er zijn een paar factoren die hieraan bijdragen, waaronder het koude opslagrapport van deze week uit het westen van het land, dat aangeeft dat Californië drie miljoen kartons met druiven heeft vergeleken met de zes miljoen kartons van vorig jaar rond deze tijd. Daarvan is 40% van de druiven in opslag in Californië groen. "Handelaren hadden dit niet verwacht na orkaan Hilary en de regens," zegt Russo, wijzend op de grote rol van de prijs in de afzet. Echter, rode druiven zij harder getroffen door de regens en de orkaan.

Timing in Peru
In Noord-Peru is het fruit uit de regio's Piura en Chiclayo dit jaar drie tot vier weken eerder verladen vanwege de weersomstandigheden, maar ook om mogelijke late regens in december te vermijden. "Ze hebben 13 miljoen kartons naar de VS verscheept tegen 7,5 miljoen kartons vorig jaar", merkt Russo op. De dreiging van die regens zet telers aan om de oogst te versnellen.

De eerste Braziliaanse druiven kwamen midden oktober aan, slechts iets eerder dan Peru, en het land exporteert 40% meer naar de VS dan vorig jaar. Chili heeft ook fruit op het water dat eind december aankomt. Ook dat is 20-25 dagen eerder dan normaal.

De vraag kan op zijn best gemiddeld worden genoemd. "Vooral omwille van de prijs", zegt Russo. De feestdagen zouden de interesse echter moeten stimuleren. "De vraag ziet er goed uit voor december, redelijk voor januari en dan zouden we tegen half februari promotionele volumes moeten hebben." De prijsstelling voor goede groene druiven is vergelijkbaar met die van vorig jaar, maar ondermaats fruit kost $10-$12 minder, terwijl rode druiven iets duurder zijn dan vorig jaar.

Steenfruitimport
De eerste Chileense perziken, abrikozen en nectarines zijn twee weken geleden per vliegtuig aangekomen in de VS en het eerste schip zal aankomen tussen Kerst en nieuwjaar. "Vanwege het weer in het midden en het zuiden van Chili lopen we 10 tot 14 dagen achter en zullen er minder perziken, nectarines en abrikozen naar de VS komen", zegt Russo. "Rond deze tijd vorig jaar werden er 250.000 kartons met steenfruit verscheept. Op dit moment zijn er dat maar 50.000."

Zuid-Afrika heeft mogelijk ook al pruimen op het water.

De vraag is sterk. "Steenfruit zal in trek zijn van december tot begin februari, maar wanneer de volumes worden opgedreven, zal het afzwakken", zegt Russo.

De prijzen voor ingevlogen product zijn momenteel erg goed.

Voor meer informatie:
Domenic Russo
Summit Produce Inc.
domenic@summitproduceinc.com
www.summitproduceinc.com

Publicatiedatum: