Na de afgelopen 10 maanden zonder Tasmaanse kersen te hebben gezeten, is het wachten eindelijk voorbij; vanaf 7 december liggen er weer Tasmaanse kersen in de winkel. Peter Cornish, CEO van Fruit Growers of Tasmania: "Ik was verheugd om samen met minister van Primary Industries and Water, Jo Palmer, en de belangrijkste Tasmaanse kersenteler Nic Hansen van Cherries Tasmania Nic's eerste kersen van het seizoen in Hill Street, West Hobart, te zien."

"Gedurende de afgelopen periode hebben we in heel Tasmanië kunnen genieten van warme, lange en zonnige dagen. Deze weersomstandigheden zijn uitermate gunstig geweest voor de teelt van onze kersen in alle regio's van de staat. We zijn meer dan een week vroeger dan vorig jaar en het mooie weer betekent dat onze kersen langer aan de boom blijven en dit jaar groter, donkerder en zoeter zullen zijn. Nog beter is dat de oogst wel 25% hoger kan uitvallen," aldus Cornish.

De kersen van Cherries Tasmania liggen als eerste in de schappen in het zuiden, maar worden volgende week gevolgd door Spreyton Fresh in het noordwesten en Somercotes in de Midlands.

"De kersen van Spreyton Fresh zien er fantastisch uit! Zowel Spreyton Fresh als Somercotes verkopen ook kersen vanaf hun bedrijf en staan in onze seizoensproductengids van Tasmanië," vertelt Cornish.

"De meeste telers starten hun oogstactiviteiten aan het begin van het nieuwe jaar, waarbij januari onze drukste teeltmaand is. Maar we zullen ook het grootste deel van februari blijven oogsten," aldus Peter.
Terwijl de export in januari echt op gang komt is Reid Fruits al begonnen met de export van hun speciale Japanse kersen van hun percelen in de Derwent Valley.

"Vorig jaar was 70% van de Australische kersenexport afkomstig uit Tasmanië. Tasmaanse kersen worden beschouwd als een van de beste ter wereld. Ons gematigde klimaat, de isolatie tegen veel plagen en ziekten, het schone water en de lange zomerdagen zorgen voor een smaakbeleving zoals op maar weinig andere plekken ter wereld. Internationale klanten kunnen letterlijk niet wachten om ze in handen te krijgen! En het beste van alles is dat Tasmaniërs er als eersten toegang toe hebben," zegt Cornish.

Hoewel er nog een lange weg in het seizoen is te gaan en de oogst nog maar net begonnen is, hebben veel telers geïnvesteerd in vogel- en hagelnetten en regenhoezen om hun gewassen te beschermen. Dit biedt meer zekerheid voor een hoogwaardige teelt en de duizenden banen die de sector biedt.

"Dit seizoen biedt de Tasmaanse fruitsector werk aan ongeveer 10.000 mensen en wordt er voor ongeveer € 370 mln aan fruit geleverd. Onze frambozen, bramen en aardbeien zijn al goed op weg en de blauwe bessen gaan in januari van start met een speciaal seizoen. "Ik wil de Tasmaniërs aanmoedigen om naar buiten te gaan en te genieten van wat kersen uit het vroege seizoen. Het is nog vroeg, maar dit seizoen lijkt een topper te worden!" besluit Cornish.

Voor meer informatie:
Peter Cornish
Fruit Growers of Tasmania
Tel.: +61 3 6169 2059
peter@fruitgrowerstas.org.au
www.fruitgrowerstas.org.au