Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export Moldavische appelen blijft kritisch laag

Op basis van voorlopige gegevens van de Douane exporteerde Moldavië in november slechts 7.800 ton appelen, wat iets meer dan $4 miljoen aan inkomsten opleverde. Dit is een van de zwakste resultaten voor de maand november in de afgelopen vijf jaar. Alleen in 2022 en 2020 viel de export in die maand nog lager uit: respectievelijk 7.100 ton en 6.700 ton. Het record werd in 2021 behaald. Toen werd 22.500 ton geëxporteerd, meldt Eastfruit.

In november van dit jaar werd 5.700 ton geëxporteerd naar voormalige GOS-landen, waarvan 2.800 ton naar Rusland en 2.600 ton naar Kazachstan. Iets minder dan 1.000 ton Moldavische appelen werd naar de Europese Unie verzonden, waarvan het gros naar Roemenië (731 ton).

Na het recente Russische embargo op groenten en fruit uit Moldavië, dat op 4 december 2023 van kracht is gegaan, zal de officiële export van appelen naar de Russische markt uiteraard stoppen. De re-export via derde landen zal waarschijnlijk erg duur zijn, maar aangezien Rusland niet echt alternatieven van vergelijkbare omvang heeft, zullen er waarschijnlijk nog steeds Moldavische appelen op de Russische markt terechtkomen.

Moldavische handelaren zullen nu actief op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden om appelen te exporteren naar de Europese Unie en in de eerste plaats naar het naburige Roemenië. Ook wordt verwacht dat de zoektocht naar kopers in het Midden-Oosten, India en Zuidoost-Azië zal worden geïntensiveerd.

Waarschijnlijk zal ook een aanzienlijk deel naar lokale verwerkers worden gestuurd om in het voorjaar en de zomer van 2024 appelconcentraat te produceren. Twee jaar geleden werd ongeveer 40.000 ton appelen in Moldavië verwerkt omdat lokale telers en handelaren er geen kopers op de versmarkt voor konden vinden.

Bron: east-fruit.com

Publicatiedatum: