Amazon breidt zijn logistieke netwerk met meer dan 300 zeeroutes in Europa uit
Profiterend van de geografische bijzonderheden van Europa, blijft Amazon hun zeetransportnetwerk uitbreiden en exploiteren ze momenteel meer dan 300 zeeroutes in heel Europa.
Bron: aboutamazon.co.uk

Spanje: Consum benoemt Antonio Rodríguez Lázaro tot algemeen directeur
De Spaanse coöperatieve retailer Consum heeft Antonio Rodríguez Lázaro benoemd tot zijn nieuwe algemeen directeur, met ingang van 1 februari 2024. In zijn nieuwe functie volgt Rodríguez Lázaro Juan Luis Durich Esteras op die heeft besloten na 30 jaar in deze functie met pensioen te gaan.
Bron: esmmagazine.com

Zwitserse inflatie vertraagt onverwacht, steun voor pauze SNB
De Zwitserse inflatie is onverwacht vertraagd tot het laagste punt in twee jaar. Dit pleit ervoor dat de ambtenaren van de Zwitserse Nationale Bank de leenkosten stabiel houden als ze volgende week bijeenkomen. De consumentenprijzen stegen in november met 1,4% ten opzichte van een jaar eerder, het zwakste cijfer sinds oktober 2021. Dat was lager dan voorspeld door alle economen in een Bloomberg-enquête, die geen verandering voorzagen van 1,7%. De daling werd gedreven door lagere kosten voor hotels, pakketreizen, brandstof en groenten en fruit.
Bron: bnnbloomberg.ca

Aldi opent 300ste winkel in Polen
Aldi opent deze week zijn 300ste winkel in Polen, met de onthulling van een nieuwe winkel in de Krapkowicka Straat in Opole op 6 december, volgens berichten in de media.
Bron: esmmagazine.com

VK: Peas Please Progress Report 2023
The Food Foundation: "Ons laatste Peas Please Progress Report onthult dat de hoeveelheid groenten die huishoudens in het Verenigd Koninkrijk kopen tot het laagste niveau in 50 jaar is gedaald. Dit onderstreept de impact die de crisis in de kosten van levensonderhoud op gezinnen met lage inkomens heeft, die moeite hebben om zich gezondere opties te veroorloven. Desondanks hebben onze deelnemers sinds 2017 1,1 mld extra porties groenten verkocht."
Bron: foodfoundation.org.uk

Sainsbury's ziet grootste sprong in marktaandeel in tien jaar
Sainsbury's heeft zijn grootste sprong in marktaandeel in tien jaar gemeld, aldus Kantar. De Britse retailer zag een stijging van 0,4 procentpunt tot 15,6% in de 12 weken tot 26 november.
Bron: esmmagazine.com

Scherp debat over btw op producten gaat door
Een van de meest controversiële kwesties in de besprekingen over de staatsbegroting voor volgend jaar is de kwestie van de btw-belasting op groenten en fruit die in Letland worden geteeld. Dit leidde eind november tot een verzoek van de sector aan minister van Financiën Arvils Aseradens om af te treden, meldde De Facto van de Letse televisie.
Bron: eng.lsm.lv

VK: Prijs van groenten voor feestelijke gezinsmaaltijden tot 60% gestegen
De kosten van groenten voor het kerstdiner zijn in één jaar tijd in het VK met maar liefst 60% gestegen. Wortelen, aardappelen, pastinaak en spruiten zijn allemaal door de snel stijgende inflatie getroffen. De prijzen zijn het afgelopen jaar voor 208 soorten waaronder pastinaak, wortelen, aardappelen en spruiten bij Aldi, Lidl, Co-op en Waitrose met gemiddeld 7% gestegen. Retailgegevens van onderzoeksbureau Assosia onthulden jaarlijkse prijsstijgingen van ten minste 10% op meer dan een derde van de producten, terwijl 24 producten met meer dan 20% stegen. De prijs van 1kg aardappelen steeg van € 2,15 naar € 3,44, de prijs van wortelen steeg van € 0,29 naar € 0,40 en de prijs van spruiten steeg met 12,5%.
Bron: dailymail.co.uk

Verkoop van Poolse activiteiten door Spar Group 'ontlast'
De beslissing van Spar Group om haar Poolse activiteiten te verkopen "zal het hoofdkantoor ontlasten", aldus een retailanalist, waardoor de in Zuid-Afrika gevestigde retailer zich kan richten op haar activiteiten in andere markten. Joe Dawson, retail-analist bij GlobalData, gaf commentaar na de bekendmaking van de jaarresultaten van Spar Group.
Bron: esmmagazine.com

British Airways schetst plannen voor feestelijke festiviteiten
British Airways heeft zijn British Original Christmas voor 2023 geïntroduceerd. De luchtvaartmaatschappij zegt te verwachten meer dan 380.000 kerstdiners te serveren, waaronder meer dan 600.000 spruiten en 8.000 ijstaarten.
Bron: businesstraveller.com

Ierland: Applegreen en M&S Food breiden samenwerking uit
Applegreen, een van de grote retailers bij pompstations in Ierland, en M&S Food gaan hun samenwerking na een succesvol eerste jaar aanzienlijk uitbreiden. De M&S Food at Applegreen-winkels bieden het beste van M&S Food, inclusief vers fruit, salades, enz.
Bron: retailnews.ie