Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jeroen de Beste, Hermens Fruitsystems:

"Weersextremen zorgen dat beschermingssystemen geen overbodige luxe meer zijn"

Tholen - Weersextremen maken de fruitteelt steeds kwetsbaarder. Een goede oogst in bewaring krijgen is niet altijd meer een vanzelfsprekendheid. Het betekent dat er beter moet worden ingespeeld op het wapenen tegen de grillen van het klimaat. "We zien dat hagelnetsystemen daarom steeds meer een investering wordt waar telers naar willen kijken", vertelt Jeroen de Beste van Hermens Fruitsystems.

Het bedrijf uit het Nederlandse Beek is van origine een teeltbedrijf, waarvan momenteel de derde generatie aan het roer staat. "Echter besloot Ernest Hermens in 1995 om zich ook te richten op het importeren van materialen van hagelwerende systemen van het Italiaanse merk Valente", vervolgt Jeroen. "Dit kwam met name door het feit dat zij zelf steeds meer behoefte hadden om zelf bescherming te hebben. Er viel in die periode in Limburg steeds meer hagel, maar velen zagen het nut van hagelnetsystemen nog niet in. Nadat de vraag groter werd door telers uit de buurt besloot Ernest de materialen te gaan verhandelen onder de naam Hermens Fruitsystems."

Hierbij richt het bedrijf zich op hardfruitpercelen, en met name appelen, maar ook zachtfruit als kersen. "We bouwen ook systemen voor peren, maar daar zien we over het algemeen toch minder aanvragen voor. Bij hagel kunnen peren nog relatief goed vergroeien, mits het niet een paar weken voor de pluk is. Appelen zijn vele malen kwetsbaarder. Daar kan hagelschade echt voor zeer veel uitval in volumes zorgen. We hebben het in recente jaren veel gezien, waardoor ook steeds meer telers bij ons terechtkomen om eens te kijken of ze hun oogst beter kunnen beschermen. Bovendien helpt het ook tegen zonnebrandschade. Weersextremen zorgen dat beschermingssystemen geen overbodige luxe meer zijn."

Investering op maat
Naast hagelnetten in de kleuren zwart, grijs en wit met clip- of ritssystemen, levert Hermens ook de betonpalen in diverse diktes en hoogtes, grondankers, jukken, staalkabels en -draad en folies en toebehoren. "Hiervoor gaan we eigenlijk altijd in gesprek met de teler, want iedereen heeft verschillende wensen. Je moet het eigenlijk zien als een auto. Kies je voor low-, medium- of high budget, hoeveel onderhoud moet er aan zijn en wat is er belangrijk voor welk ras. Er zit namelijk een flink kostenplaatje aan, waardoor het wel echt een investering is. Dan moet je zorgen dat iets op maat is gemaakt."

"Wij zien bijvoorbeeld veel dat jongere telers aan het investeren zijn in dergelijke systemen", gaat Jeroen verder. "Het is echt een investering voor de toekomst, maar in deze tijden is kwaliteit waarborgen steeds belangrijker. Retail en handelaren eisen kwaliteitsproducten en als je de gewenste kwaliteit niet kan waarborgen, kan het al snel uitlopen op een ramp. Voor sommige variëteiten is een hagelnet zelfs verplicht. Als je dan een systeem kan bouwen, wat de komende tientallen jaren zekerheid geeft, kan de teler eventueel gaan kijken naar nieuwe conceptrassen en introducties."

Concurrentie zorgt voor mindere kwaliteit
Het feit dat er dus meer behoefte aan is, betekent ook dat er steeds meer aanbieders komen, wat de concurrentie al snel moordend kan maken. "Door de gestegen kosten zijn de marges op producten tegenwoordig dermate klein dat we echt heel scherp moeten zijn. Een hagelnetsysteem is natuurlijk niet zoals een trekker. Daar kan iemand een gevoel bij hebben, waardoor ze al snel een eurootje meer neer willen leggen. Met een draad, paal en net is dat stukje emotie wat minder. Dan kijkt men naar wie het voor het minste levert."

"Dat kan nog wel eens ten koste gaan van de kwaliteit helaas. Soms gaan aanbieders zulke grote risico’s nemen in de constructie van het hagelnetsysteem dat de kwaliteit daardoor erg achteruitgaat. De prijzen van deze systemen worden dan aanzienlijk goedkoper, wat het voor ons een uitdaging maakt om de klant toch te kunnen overtuigen dat zulke systemen niet de gewenste systemen voor de toekomst zijn. Doordat wij werken met Valente weten we hoe we om moeten gaan met de extremen die ze in Italië recent ondervonden hebben. Dan zie je wat de gevolgen van mindere kwaliteit kunnen zijn. Het is goed mogelijk dat wij binnen 10 jaar ook te maken hebben met zulke extreme weersomstandigheden, waardoor wij het niet zien zitten om deze risico's te nemen. Dan word je soms iets duurder, maar het is een stukje klantenbinding en service die wij heel belangrijk vinden. Uiteindelijk denk ik dat we in de toekomst alleen maar meer systemen zullen gaan zien., maar in welke mate je investeert bepaalt eenieder voor zich. Wij zijn tevreden als we samen met de klant een passende oplossing hebben gevonden", besluit Jeroen.

Voor meer informatie:
Jeroen de Beste
Hermens Fruitsystems
Grootgenhouterstraat 81
6191 NR Beek
Tel.: +31 (0)46 42 80364
info@hermensfruitsystems.eu
www.hermensfruitsystems.nl