Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage van Gärtnerei Böck:

"60% van onze oogst wordt via de groothandelsmarkt in München verkocht"

Het 58e herfstcongres van de Duitse groentetelers eindigde met een evenement bij Gärtnerei Böck in Neufarn. De directie Wilhelm Böck en Johanna Wolff nodigden de gasten uit om te genieten van een hapje en een drankje en een rondleiding door het bedrijf. Het familiebedrijf Böck is inmiddels toe aan de vijfde generatie en werd in 1896 opgericht door de overgrootvader van Wilhelm Böck. "Mijn vader had al vroeg een vooruitziende blik en gaf de vorige locatie op en kocht dit stuk land in 1968, waarop toen nog 1,7 hectare kassen stonden. We hebben nu 10 hectare onder glas. Daarnaast hebben we tussen de 70 en 80 hectare vollegrond tot onze beschikking. We telen het hele jaar door 40 tot 45 verschillende soorten groenten", legt Böck uit.

Klik hier voor de fotoreportage van het 58e herfstcongress en het bezoek aan de Gärtnerei Böck


Drie generaties familie Böck

Diverse bedrijfsactiviteiten
"Gärtnerei Böck is verdeeld in drie hoofdactiviteiten: ten eerste de groenteteelt als zodanig, ten tweede zijn we gespecialiseerd in jonge groenteplanten voor hobby- en volkstuinders. Ten derde telen we ook biologische kruiden in potten, hoewel dit deel van de onderneming is teruggebracht vanwege de kosten." Böck runt het familie- en leerbedrijf samen met zijn dochter Johanna, zijn zoon Florian en andere familieleden. Tijdens het seizoen van de jonge planten heeft Böck 120 tot 130 mensen in dienst. "60% van onze teelt wordt verkocht via de groothandelsmarkt in München. De overige 40% zetten we af we via supermarkten, weekmarkten en andere klanten. Sinds ongeveer 4-5 jaar hebben we ook een online winkel, met groeiend succes. Deze tak heeft zich voorspoedig ontwikkeld vanaf de coronaperiode. We hebben nu 5-6 werknemers die zich met de online winkel bezighouden."

Johanna Wolff (foto boven) leidt de aanwezigen onder andere door de wasstraat. "Dit is het gedeelte waar alles samenkomt. De producten van het veld en de producten uit de kas worden hier gewassen, verwerkt en verpakt volgens de eisen van de klant. Onze vrachtwagenchauffeurs die de groothandelsmarkt bevoorraden, komen hier 's nachts aan, laden de producten zelf in en rijden ze vervolgens naar de groothandelsmarkt. Onze klanten kunnen tot 12 uur 's middags bestellen en ze dezelfde dag nog ontvangen", zegt Wolff. "Het is duidelijk geworden dat de vrachtwagenchauffeurs zo vroeg mogelijk willen beginnen, want niemand wil om 8 uur in zijn vrachtwagen door München rijden. Het probleem is niet het verkeer in het algemeen, maar de fietsers in het bijzonder. Grote steden zijn echt een avontuur."


Een bestelwagen van de online shop "Gemüse-bestellen.de", die wordt gerund door Florian Böck.

De jonge planten zijn speciaal bedoeld voor klanten zoals tuincentra en worden in heel Duitsland en delen van Oostenrijk verkocht. "We hebben ook veel klanten die de producten zelf ophalen. Bij ons is het gebruikelijk geworden dat we de planten in trays van 6 stuks aanbieden. In onze 13 tot 14 verschillende slamixen verwerken wij vooral pluksla zoals Lollo Rosso, Lollo Bionda, eikenblad groen en rood, rucola en koolrabi. Helaas sterft de typische hobbytuinier-klantenkring uit. Het zijn vaak jongere moeders die drie tomaten kopen in plaats van twintig. Hoewel ze over het algemeen minder kopen, vullen ze hun balkonbakken en zijn ze heel tevreden met drie koolrabi en wat rucola of iets dergelijks."

"Over het algemeen hebben we een grote diversiteit. We zijn een zeer veelzijdig bedrijf. Maar het probleem is dat het ook erg arbeidsintensief is. We oogsten de veldsla nog steeds met de hand en elke doos bevat ongeveer 1 kg product. Voor mij persoonlijk is veldsla een moeilijke teelt, vooral in de herfst, wanneer er nog veel vollegrondsproducten zijn en het product dan voor 2,00 tot 3,00 €/kg op de markt wordt verkocht. Dit jaar ligt het prijsniveau in een goede bandbreedte." De vraag naar gember heeft zich de afgelopen jaren ook goed ontwikkeld. "We telen ook rapen en een verscheidenheid aan paksoi. Dit zijn geen gewassen die we in grote volumes kunnen verkopen, maar de vraag is constant."

Sfeervolle afsluiting met hapjes en drankjes

Gärtnerei Böck biedt het hele jaar door slasoorten zoals kropsla, Lollo Bionda en groen eikenblad aan. "Aan het begin van het herfstseizoen hebben we ook Lollo Rosso, rode 'Bourgondische' sla en rood eikenblad. Begin september zijn de oogsten nog vrij groot en vol. In de donkere wintermaanden doen deze laatste rassen het echter niet zo goed. Sla, Lollo Bionda en eikenbladsla zijn echter van constante kwaliteit."


Een selectie van de producten van Böck

Voor meer informatie:
Wilhelm Böck, Johanna Wolff
Wilhelm Böck & Sohn KG/Gärtnerei Böck
Hochfeldweg 21
D-85646 Neufarn, Duitsland
info@gaertnerei-boeck.de
https://gaertnerei-boeck.de

Publicatiedatum: